Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Älä anna itsesi kadota pimeyteen

Pimeys yllätti kävelijät. Siltä ainakin tuntuu hyvin usein, kun itse istuu ratin takana. Aamuisin ja iltaisin on pimeää, ei kauaa niin pimeys yltää myös päivälle. Autolla ajaessa pimeällä saa olla aina varuillaan, ettei aja mustiin pukeutuneen henkilön yli, kun tämä lähtee pimeällä kadulla ylittämään tietä. Kävelijä saattaa helposti ajatella, että tokihan tuo minut näkee, kun autossa on valot ja katukin on hyvässä lykyssä valaistu. Puhumattakaan siitä, jos vastaan tulee auto, jonka valot antavat lisää lämpöä pimeyden keskelle. Mutta kun ei. Muistan itsekin ajatelleeni pienenä, että pakkohan tuon on minut nähdä, kun katuvalotkin on päällä. Nyt, kun istun itse ratin takana, tiedän miten hyvin ilman heijastinta liikkeellä oleva ihminen hukkuu pimeyteen.

Auton valot eivät auta niin hyvin kuin voisi kuvitella. Ne toki paljastavat edessä olevan pimeän ihmisen, mutta siinä vaiheessa jarruttaminen voi olla myöhäistä. Katuvalot eivät monessakaan paikassa ole niin kirkkaita, että ne antaisivat suuren avun. Toki valaistulla tiellä on helpompi nähdä kävelijä kuin täysin pimeässä, sen sanoo järkikin. Entä se vastaan tuleva auto? Sen valo häikäisee niin pahasti, ettei ihmistä näe. Toki, jos huomaa tämän vastaantulijan pysähtyvän suojatien eteen, kannattaa itse tehdä samoin, vaikkei siinä hetkessä ketään näkisikään. Sieltä hän on kuitenkin tulossa. Tien yli.

Ilman heijastinta liikkeellä oleva ihminen hukkuu pimeyteen.

Vastaan tuleva auto ja märkä tie, josta heijastaa katuvalot sekä omat että toisen auton valot. Varmasti hyvin valaisevaa ja helppo nähdä tietä ylittävä ihminen. Ei. Nämä kaikki heijastavat valot saavat tuon tummiin pukeutuneen, ilman heijastinta liikkuvan ihmisen katoamaan.

Heijastimen käyttö lisää sekä omaa että muiden turvallisuutta, kun autoilijan ei tarvitse tehdä äkkipysähdystä tai yllättävää väistöliikettä tai muuten vain saada omaa sykettään pilviin. Minun on hyvä paasata asiasta, joka on itsellenikin haastava muistaa. Muutama vuosi takaperin, kun olin teini-ikäinen, täysi-ikäinen, nuori parikymppinen en käyttänyt heijastinta, koska se näytti tyhmältä. Koska hihassa roikkuva killutin oli tiellä ja lapsellinen. Koska hihan ympärille puristuva heijastin ahdisti.

Nyt, kun ikää on enemmän heijastin on käynyt mielessä useasti. Toisaalta myös tiedostan sen, ettei autoilija näe minua. Annan auton mennä ensin ja lähden vasta sitten ylittämään tietä. Tai sitten voisin vain mennä kauppaan ja ostaa heijastinliivin. Se ei ole tiellä eikä purista ahdistavasti. Se on myös siinä mielessä kätevä, että yksi riittää, vaikka takkeja olisi useampi.