Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Toisen takalistolla istuu vaikka kusiaispesässä

Meikäläiseen poliittiseen kulttuuriin eivät anteeksipyynnöt juuri kuulu. Ei vaikka asianomainen olisi ollut tekemässä kuinkakin pöljiä päätöksiä. No, ainakin yksi entinen ministeri sentään näyttää pahoitelleen omaa lyhytnäköisyyttään itänaapurimme toimia kohtaan. Onhan yksikin enemmän kuin ei yhtään.

Yhtään pahoittelua ei ole sattunut silmään keneltäkään niiltä, jotka ovat olleet tekemässä senkaltaisia energiapoliittisia päätöksiä, joiden seurauksena kylmyys ja pimeys ovat aivan kouriintuntuva uhka lukemattomille lapsiperheille, vanhuksille, vähävaraisille ja jopa aivan tavallisille keskituloisille. Vaikka kuinka armeliaasti katselisi muutaman vuosikymmenen mittaista kehitystä, joutuu huomaamaan, että huomattava osa nykyisestä energiakriisistämme on omien päättäjiemme aikaansaamaa. Likikään kaikkea ei voi sysätä eurooppalaisen sotatilan syyksi.

Kansanedustajien, ministerien ja hyväpalkkaisten virkamiesten palkoilla selviää energiakriisistäkin leikiten.

Mitä tarkemmin menneiden vuosien energiakantoihin tutustuu, sitä kylmäävämmältä tuntuu. Monien päättävien tahojen välinpitämättömyys tavallisten ihmisten tarpeita kohtaan näyttäytyy niin ilmeiseltä. Ihmisistä ei ole kannettu huolta, muut tavoitteet ovat olleet päällimmäisenä. Puhdasta ydinvoimaa vastustettiin paikoin sellaisella kiihkolla, että sitä jälkeenpäin tarkastellessa on vaikea välttyä tuntemasta myötähäpeää noiden vastustajien kummallisista väittämistä. Sähköä ostettiin mieluummin muualta välittämättä, miten se oli tuotettu, kuin tuotettiin sitä itse. Tälläkin tavoin saatiin aikaiseksi entistä suurempi lovi energian omavaraisuuteen.

Niin upeaa kuin tuulivoima monin osin onkin, olisi sentään ainakin yksi ajatus uhrata sillekin, että tavalliset ihmiset eivät joudu hätään kun on erityisen kylmää ja tuuletonta. Mutta kun ei niin ei. Turpeen kanssa taas on sekoiltu jo niin monella tavalla, että sitä ei enää moni jaksa seuratakaan.

Näitä esimerkkejä on turha jatkaa, niitähän kyllä riittäisi. Tavallinen kansalainen ansaitsisi totisesti edes anteeksipyynnön. Oleellisinta vastaisuuden varalta on ymmärtää, mikä tilanteeseen on johtanut. Ehkäpä vanhan kansan viisaus auttaa: Kyllä sitä toisen takapuolella voi istua vaikka kusiaispesässä.

Niinpä voikin. Kansanedustajien, ministerien ja hyväpalkkaisten virkamiesten palkoilla selviää energiakriisistäkin leikiten. Kyllä se on tavallinen taapertaja, jonka takapuoli siellä muurahaispesässä kipristelee. Ja pitkään.

Kirjoittaja on nurmijärveläinen vapaa kirjoittaja.