Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Eläkeläisyhdistysten toimintaedellytykset säilytettävä

Eläkeläisyhdistysten toiminnan tarkoituksena on jäsentensä hyvinvoinnin edistäminen. Nurmijärven kunnan asukkaista 8 000 on yli 65-vuotiaita. Kuudessa nurmijärveläisessä eläkeläisyhdistyksessä jäseniä on 1 200 eli 15% ko. ikäväestöstä.

Kunnan tehtävänä on asukkaidensa terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, vaikka sote-palvelut siirtyvätkin hyvinvointialueelle vuoden 2023 alussa. Yksi keskeisimmistä kumppaneista tässä tehtävässä ovat 3. sektorin toimijat: järjestöt, yhdistykset ja seurat. Uudistuksen myötä järjestöt rakentavat uutta yhteistyötä kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa.

Sote-uudistuksen lainsäädäntö edellyttää kunnilta ja hyvinvointialueelta tukea järjestöille. Molempien on yhteistyössä turvattava hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytykset ja vaikuttamismahdollisuudet.

Säädöskohtaisissa perusteluissa järjestöjen tukeminen tarkoittaa mm. avustuksia ja toimitilojen luovuttamista järjestöjen käyttöön.

Kunnan taloudellinen tilanne, kiinteistökehitystoiminta ja energiahintojen nousu tuovat epävarmuutta toiminta-avustuksiin. Taloudellisista seikoista ja säästösyistä huolimatta kunnan on syytä tukea eläkeläisyhdistyksiä terveyttä ja hyvinvointia ylläpitävinä toimijoina ja ikääntyneiden sosiaalisena turvaverkkona. Yhdistykset järjestävät monipuolista ja virikkeellistä toimintaa ympäri vuoden.

Olemme epätietoisia myös eläkeläisyhdistysten käytettävissä olevista toimitiloista ja kustannuksista tulevaisuudessa. Toivomme, että Nurmijärven kunta takaa kaikille yhdistyksille soveltuvat, maksuttomat toimitilat.