Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Kysymys vaaleista nosti tunteet pintaan

Jalkauduin kysymään kuntalaisilta kiinnostaako heitä seurakuntavaalit, joiden ennakkoäänestys on ollut tällä viikolla käynnissä. Vastaus oli selkeä. Yksikään, jolta asiaa kysyin, ei ollut vaaleista kiinnostunut saatikka aio äänestää. Mielipiteitä seurakunta ja sen vaalit kuitenkin aiheutti kuntalaisissa. Eräs sanoi minulle, ettei tiedä mitä äänestäminen hyödyttää. Vallitseva tilanne huolettaa hänen mukaansa varmasti monia eikä lupauksista huolimatta asioita saada eteenpäin, vaikka ääniä kertyisi tarpeeksi. Toinen asia, mikä nostatti monella tunteet pintaan oli kirkollisvero. Vaalit eivät kiinnosta yhtään, aivan turhaa maksaa veroja eläkkeestä, kuului yksi vastaus. Eräs, jonka kanssa asiasta keskustelin päivitteli nimenomaan veroa, johon on vuosien varrella mennyt satoja euroja. Hän pohti, mihin kirkollisverorahat käytetään, sillä aina kirkkoon kuulunut läheinen siirtyi juuri ajasta ikuisuuteen, hautajaiskulut ovat kuitenkin mielettömän korkeat. Ihmetystä aiheutti etenkin hautapaikan kallis hinta henkilölle, joka on koko pitkän ikänsä ollut kirkon jäsen ja maksanut verot.

Kun kysyin kysymykseni, tunnelma muuttui kuin taikaiskusta.

Aina, kun olin kysynyt kysymykseni, tunnelma muuttui kuin taikaiskusta. Aihe herätti paljon keskustelua, mutta negatiivisessa valossa. Kamera käskettiin pitää visusti poissa päältä eikä moni halunnut kertoa nimeään. Oman mielipiteen he halusivat kuitenkin jakaa. Yllätyin siitä, miten paljon tunteita kysymys herätti. Myös se yllätti, että vastaukset toistivat pitkälti toisiaan eikä ketään tuntunut kiinnostavan seurakuntavaalit. Osa sanoi myös olevansa täysin pimennossa siitä, mitä seurakuntavaaleissa valitut ehdokkaat tulevat tekemään ja mitä asioita he ajavat.

Olen itse kuulunut aina kirkkoon. Olen saanut kristillisen kasteen ja käynyt rippikoulun. Lapsena olen osallistunut seurakunnan järjestämään muskariin ja kesälomalla syönyt ilmaista seurakunnan jakamaa lämmintä ruokaa, kun vanhemmat ovat olleet töissä. Olen saanut kunnian toimia kahden tytön kummitätinä. Haluan kirkkohäät ja omille lapsilleni kirkossa kasteen. Joka joulu pitää päästä laulamaan kauneimmat joululaulut kirkkoon. Ystäväni on saanut seurakunnalta keskustelu- ja kriisiapua sitä tarvitessaan. Seurakuntavaalit ovat silti olleet itsellenikin aina hyvin kaukainen asia. Tänä vuonna olen päässyt hieman lähemmäs niitä suurimmaksi osaksi työni takia. Ei anneta äänestysprosentin hiipua entisestään.