Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Muistatko vielä ekan kertasi? –  Äänestäminen yhdessä vanhempien tai kavereiden kanssa voi olla hieno kokemus

Muistatko vielä ekan kertasi?

Minä muistan omani. Se tapahtui lokakuussa 1996. Olin täyttänyt maaliskuussa 18 vuotta ja saanut ajokortin. Olin lukion kolmannella luokalla. Se jännitti vähän, kertasin käytäntöjä, vanhemmat neuvoivat ja kannustivat ekakertalaista. Valmistauduin huolella. Kukaan ei painostanut. Tein sen omasta halustani. Osa kavereistakin oli jo tehnyt sen. Ekaa kertaa varten otin alleni papan uuden auton ja suuntasin Haapajärven Rauhanyhdistykselle, jossa se tapahtui. Äänestäminen ekaa kertaa, EU-vaaleissa.

Äänestäminen tuntui juhlalliselta ja hienolta etuoikeudelta. Minulla on ääni, jolla on merkitystä. En ihan varmaksi muista kuka ääneni sai, mutta puolueen taidan muistaa. Tiedän myös, miksi ensimmäinen äänestyskerta on jäänyt mieleeni: Papan auto alla, ja toisessa risteyksessä kolautin auton etupuskurin entisen poikakaverini auton kanssa yhteen. Nolotti ja tympi, vaikka vika ei ollut minun. Kun palasin äänestämästä ja sanoin asiasta papalle, hän nauroi ja vakuutti että tärkeintä ettei käynyt mitenkään ja että nyt nautitaan vaalikahvit.

Tulevana sunnuntaina on valtakunnalliset seurakuntavaalit. Tiesittehän, että vaaleissa äänioikeuttaan saavat käyttää myös 2006 syntyneet 16-vuotiaat, jotka ovat seurakunnan jäseniä ja joiden syntymäpäivä on 20.11. mennessä. Vaalit ovat tärkeät ja seurakunnan luottamushenkilöillä on paljon valtaa. Kirkko on merkittävä vaikuttaja ja yhteiskunnallinen toimija. Äänestämällä vaikutamme siihen, mihin suuntaan kirkko menee esimerkiksi yhdenvertaisuudessa ja monimuotoisuudessa.

Te vanhemmat, joilla on alaikäisiä nuoria, mutta kirkollisvaaleissa äänioikeutettuja ”täysi-ikäisiä”. Tässä on hieno vaalikasvatuksen paikka. Katsokaa yhdessä vaalikoneesta ehdokkaita ja keskustelkaa vaalikoneen kysymyksistä. Nuori voi miettiä, mitä asioita hän itse pitää tärkeänä. Arvot, rahankäyttö, tilat jne. Löytyisikö sopiva ehdokas vaalikoneesta vai onko joku ehdokas tuttu entuudestaan? Meilläkin on 16-vuotias joka äänestää itselleen tärkeän asian, partion puolesta.

Äänestäminen yhdessä vanhempien tai kavereiden kanssa voi olla hieno kokemus. Ottakaa nuori mukaan kun menette äänestämään, tai viekää hänet äänestämään, jos ette itse ole äänioikeutettuja mutta nuorenne on. Passi/mopokortti/kuvallinen henkilökortti mukaan ja menoksi!

Kertokaa, että äänestäminen on iso juttu ja hieno velvollisuus. Hän tulee kopista pois varmasti isompana kuin sinne meni. Eka kerta on hieno kokemus.

Kirjoittaja on Nurmijärven seurakunnan Kirkonkylän alueen piirikappalainen, seksuaalineuvoja ja kirkon organisaatiokonsultti.