Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Jouluna ei pitäisi tuntea oloaan yksinäiseksi

Alle kuukausi jouluaattoon. Oma jouluni alkoi marraskuun ensimmäisenä päivänä, kun jouluradio laitettiin soimaan, valot ripustettiin sekä parvekkeelle että pihalle ja kaupoissa käynti vaikeutui huomattavasti, koska ne alkoivat pikkuhiljaa täyttyä kaikesta jouluun liittyvästä. Monta kertaa ohi mennessä on tarttunut mukaan tavara jos toinenkin. Joulutunnelma syntyy koristeiden, kuusen ja valojen lisäksi pipareista, joulutortuista ja glögistä, joita on ahmittu jo urakalla. Lumi luo myös ison osan tunnelmasta. Niin kuin musiikkikin. Jouluradiota kuunnellessa etenkin yksi kappale on saanut pysähtymään ja kuuntelemaan sanoja tarkkaan. Kappale kertoo yksinäisyydestä. Siinä on kohta, jossa henkilö selaa uudelleen läpi sinä vuonna saamansa joulukortit iloiten niistä. Kortit eivät kuitenkaan tuo sitä iloa, minkä oikea ihminen toisi tullessaan kylään. Laulun sanat menevät jotakuinkin näin: Hän selaa joulukortit uudelleen, taas jotkut ovat häntä muistaneet. Joulu hänelle ilon tois, jos ei aina yksin ois.

Joulu on monelle yksinäiselle vuoden ahdistavin juhla.

Joulu on monelle yksinäiselle vuoden ahdistavin juhla. Jouluun liitetyt mielikuvat yhteisöllisyydestä ja perheen kanssa vietetystä ajasta voivat syventää yksinäisyyden tunteita heillä, jotka viettävät joulua haluamattaan yksin. Punainen Risti kannustaa ottamaan kontaktia ja huomioimaan heidät, jotka viettävät joulua tahtomattaan yksin. Jo pienellä teolla voi osoittaa välittävänsä: kuulumisten kysyminen naapurilta tai puhelu sukulaiselle voi olla toiselle iso asia. Punaisen Ristin paikallisosastot järjestivät viime vuonna useilla paikkakunnilla ympäri maata joulukahviloita. Kahvilat olivat avoimia ja maksuttomia kohtaamispaikkoja kaikille juttuseuraa kaipaaville.

Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter kertoi vuosi sitten Ilta-Sanomien haastattelussa, että joulun tienoilla kriisipuhelin pirisee tiheästi. Hän kertoo monien soittajien olevan yksinäisiä ja joulu ahdistaa heitä jo paljon ennen joulun pyhiä.

Omat isovanhempani ovat jo siirtyneet ajasta ikuisuuteen, mutta heidän eläessään halusin varmistaa, että he saavat ansaitsemansa ja oman näköisensä joulun. Yksinäisyys jouluna ei kuitenkaan koske ainoastaan ikäihmisiä. Muistetaan tänä vuonna kysyä ethän ole jouluna yksin. Hymyillään tuntemattomille ja viedään juuri leivotut piparit naapurille hyvän joulun toivotusten kera, joohan.