Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni ”Vähän paremmat” Kivi-juhlat 70-vuotias

Taaborinvuori on jotenkin erityinen paikka. Noustessani Taaborille tuntuu aina, että olen tullut pyhälle paikalle. Siellä tuntee, että täältä Aleksis Kivi ammensi luovuutensa. Nämä seudut ja sen ihmiset elävät hänen teoksissaan.

Oli hyvä teko pistää ensimmäiset Kivi-juhla pystyyn Palojoella 70 vuotta sitten. Kivi-juhlat perustettiin opintorahastoyhdistyksen nimellä vuonna 1952 ja ensimmäiset juhlat pidettiin seuraavana vuonna. Elettiin sodanjälkeistä toiveikasta aikaa, jolloin maata innolla jälleenrakennettiin.

Hyvällä idealla on monta isää ja äitiä. Kivi-juhliakin tyrkättiin alkuun monelta taholta, mm. kahdesta Nurmijärven pappilasta ja Aleksis Kiven seurasta Helsingistä.

Juhlat olivat koko pitäjän talkootyön tulosta. Kerrotaan talkoisiin osallistuneen yli 500 henkilöä. Pari nimeä tekee mieli mainita: puheenjohtaja, rovasti Åke Launiala ja yleissihteeri Eino Aaltonen.

Talkoohenki on ollut juhlia ylläpitävä voima, vaikka välillä (1980-l) haikailtiin ammattiteatteriakin.

Katsojaluvut alkoivat laskea 1980-luvulla ja sen myötä on aprikoitu, miten juhlat jatkuvat? Yksi kokeilu oli viedä juhlat osaksi kunnan organisaatiota, mutta se ei mennyt perille asti.

Opintorahastoaatteen tavoitteena oli jakaa nuorille stipendejä. Yksi stipendin saajista oli näyttelijä Esko Salminen vuonna 1960. Hän ei ole näytellyt Taaborilla, mutta monia muita kansallisia teatteri-ikoneita on ollut: Vilho Siivola ja Paavo Liski vanhemmasta päästä, ja nuorempia Arto Myllärisestä ja Kristian Smedsistä alkaen.

Ensin oli tarkoitus järjestää vain yhdet ”vähän paremmat” juhlat, mutta niitä seurasivat toiset, ja syntyi perinne. Ensimmäiset vuosikymmenet esitettiin vain Nummisuutareita ja Seitsemään veljestä. Sitten otettiin muita Kiven näytelmiä ja viime vuosina on rohjettu harjoittaa kokeilevaakin teatteria.

Kokeilut herättävät aina sekä innostusta että kritiikkiä. Mielipiteet menevät ristiin siitä, mikä sopii ja mikä ei sovi Taaborille.

Viime vuosina Kivi ja hänen juhlansa on jälleen nostettu arvoonsa, kiitos kunnankin aktiivisuuden. Nykyinen yhteistyö yhdistyksen ja kunnan kesken toimii hyvin. Kivi elää.

Kirjoittaja on ex-toimittaja ja kuntapäättäjä (kok).