Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Älkää pakottako meitä venymään joka suuntaan

Perheen yhteinen juhla. Hetki, jolloin kaikki läheiset kokoontuvat yhteen ja viettävät riemukasta aikaa jälleen keskenään. Pöydät notkuvat jouluruoasta, aito kuusi tuoksuu ja sen alle on laitettu lahjat odottamaan avaamista. Televisiosta tulee Lumiukko ja ulkona sataa hiljalleen lunta. Radiosta kantautuvat joululaulut ja kaikilla on hyvä mieli. Sukulaiset ja läheiset ovat saman katon alla, lapset leikkivät keskenään ja odottavat malttamattomina pukin tuloa.

Käyttää nyt jouluaatto autossa istumiseen.

Kuulostaa sellaiselta joululta, jota varmasti viettäisi monikin mielellään. Aina se vaan ei mene näin. Joulu tuntuu kasaavan ihmisille valtavat paineet. Juhla, jonka täytyy onnistua, kaikkien tulee olla hyvällä mielellä. Niin itsekin toivoisin sen menevän. Niin se on monesti mennytkin. Itse olen viettänyt joulua useassa paikassa, vuodesta riippuen. Pienempänä vietin joka toisen joulun äitini kanssa, joka toisen isällä. Nekin joulut erosivat paljon toisistaan. Osan jouluista vietin tätini luona. Hän on aina tehnyt itse kaiken, mitä joulupöydästä löytyy, laatikot, rosollin, kalan graavauksen, piparkakku- ja torttutaikinan. Näinä jouluina olin keittiössä aputyttönä, jolloin koko juhla meni lähinnä juostessa paikasta toiseen, perunoita kuoriessa ja ruokia pilkkoessa. Nämä joulut ovat kuitenkin jääneet positiivisina mieleeni. Haaveissani on jonain vuonna kutsua kaikki meidän luoksemme niin, että olen tehnyt jouluruoat ainakin osittain itse.

Kaikista jouluista ei ole jäänyt yhtä positiivista tunnetta. Pidän joulusta ja haluan sen olevan ilon juhla, jolloin voi vain olla ja nauttia läheisten seurasta. Harvoin se minun ikäluokassani kuitenkaan toteutuu. Juttelin viikonloppuna ystävieni kanssa aiheesta ja olin melkein onnellinen huomatessani, että muilla on samoja ”ongelmia” joulunaikaan kuin itselläni. Vanhemmat ovat eronneet ja molempien luona pitäisi käydä. Pahimmassa tapauksessa myös kumppanin vanhemmat asuvat eri osoitteissa, jolloin jouluna täytyy ehtiä neljään paikkaan, jotka saattavat olla kaukanakin toisistaan. Tänä jouluna minun ja poikaystäväni täytyy ratketa vain kahteen eri osoitteeseen, mutta sekin tuntuu tuskalta. Käyttää nyt jouluaatto autossa istumiseen sen sijaan, että saisi olla rauhassa pyjama päällä kotona ja rentoutua. Ja kyllä, nimenomaan jouluaatto, mikään muu päivähän ei sovi. Jos menette tuonne aattona, niin teidän täytyy tulla myös tänne. Ehkä ensi jouluna kieltäydymme menemästä kylään kenellekään.