Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Uskallatko pohtia kuolemaasi?

Henkivakuutusyhtiö Kaleva lähetti marraskuun lopussa lehdistötiedotteen, jossa kertoi palkkaavansa kuolemantaitovalmentajan. Joulukuussa rekrytoitavan uuden työntekijän tehtävänä on kannustaa ihmisiä keskustelemaan kuolemasta rohkeammin.

Kyse on toki samalla yhtiön markkinointitempauksesta, jolla pyritään kannustamaan ihmisiä hankkimaan henkivakuutus. Mutta ilman kaupallisia intressejäkin kuoleman pohdinta on hyödyllistä.

Kovin moni elää kuin olisi kuolematon. Kuoleman muistaminen asettaa ongelmamme oikeisiin mittasuhteisiin ja auttaa tunnistamaan maailman katoavaisen luonteen.

Kovin moni elää kuin olisi kuolematon.

Länsimaisessa kulttuurissa kuolema on piilotettu sairaaloihin ja laitoksiin. Monissa muissa kulttuureissa kuolema on arkipäiväisempi ja näkyvämpi osa elämää. Suomessa ortodoksit pitävät hautajaisissa arkkua auki, mikä havainnollistaa ainakin sen, että eloton ruumis on kuin kivi ja täysin eri ilmiö kuin elävä ihminen. Vainajan näkeminen voi olla lohduttava ja opettavainen kokemus.

Joihinkin itämaisiin traditioihin kuuluu meditaatioharjoitus, jossa mielikuvissa harjoitellaan näkemään itsensä kuolinvuoteella. Siinä tilanteessa omat nykyhetken ongelmat saattavat näyttäytyä pieniltä. Millaisia valintoja tekisit nyt, jos tietäisit kuolevasi vuoden kuluttua? Viitsisitkö tuhlata aikaasi suutahteluun, pahan puhumiseen, katkeroitumiseen, valittamiseen, syyllistämiseen?

Jaksaisitko kantaa huolta siitä, ettet saanut juuri haluamaasi työpaikkaa tai että joku hyvä diili työelämässä jäi saavuttamatta? Olisiko niillä siinä tilanteessa mitään arvoa? Pohtisitko kenties enemmän sitä, annoitko toisille riittävästi aikaasi. Olitko läsnä niinä hetkinä, jolloin vietit aikaa muiden kanssa? Miten kohtelit muita ihmisiä?

Jokaisen on varmasti aika ajoin terveellistä tehdä mielikuvamatka omalle kuolinvuoteensa äärelle. Opimme iloitsemaan elämästä vasta sitten, kun muistamme, että elämällä on myös päätepiste.

Tämä on viimeinen kirjoitukseni Nurmijärven Uutisissa. Tästä eteenpäin päätoimittajan puikkoihin tarttuu Riikka Jokinen.

Kiitän kaikkia Nurmijärven Uutisten lukijoita, ilmoittaja-asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja lehden henkilökuntaa hyvästä yhteistyöstä! Nautitaan joulusta, syntymän juhlasta, jonka jälkeen alkaa uusi vuosi ja uudistumisen aika.