Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | ”Pois valon edestä”

Upporikkaassa Norjassa on tullut käyttöön pitkästä aikaan termi ”dyrtiden”. Se tarkoittaa kallista aikaa tai kallista kautta. Upporikkaan maan kansalaisista puolet ovat alkaneet juosta halpojen tarjousten perässä. Termi ”dyrtiden” oli käytössä kuvaamassa tilannetta 1900-luvun alussa ja 1960-luvulla.

”Kallis aika” tai ”kausi”, ”dyrtiden”, on kiusallisen tuttu juuri nyt meilläkin joulun alla. Hyvinvointiin tottuneiden elinpiiriä hallitsee mielestäni pimeys. Se ei ole vain vuodenajan pimeyttä. Sitä syventää ympärillä olevien kansojen taistelu vallasta ja tietoisuus ympäristön hädästä.

Oxfordin englanninkielinen sanakirja on julistanut termin ”goblin mode” vuoden sanaksi. Sana tarkoittaa peikkomoodia. Vuonna 2013 sana oli selfie.

Vuoden sanan valinta perustuu englanninkielisistä uutislähteistä jatkuvasti päivittyvään 19 miljardin sanan korpukseen. Termi ”goblin mode” ”peikkomoodi” tarkoittaa anteeksipyytelemätöntä itsekeskeisyyttä, laiskuutta, huolimattomuutta tai ahneutta tyypillisellä tavalla, missä hylätään sosiaaliset normit ja odotukset. Termi heijastaa edellisen vuoden (-21) tunnelmaa, missä on oltu ja miten.

Valossa näkee varjonsa. Pimeydessä kantaa niitä sisällään. Joulu on valon aikaa – että näkisi paremmin ja edemmäksi.

Perinteisiimme kuuluu Lucia-juhla, tai savolaisittain Luussia. Lucia-sana on peräisin valoa merkitsevästä Lux-sanasta. Lucian tarina: kun Diakletioanuksen sotilaat repivät Lucian silmät, hänelle kasvoivat heti uudet. Tämän vuoksi meillä on Lucian juhla, uuden valon juhla.

Vielä varhaisempi muistijälki: Diogenes, varallisuudesta kyllääntynyt mies, heittäytyi toiseen maisemaan, autiomaahan tynnyripyhimykseksi. Luopui kaikesta. Kertomuksen mukaan Aleksanteri Suuri tapasi miehen, lupasi kaikkea aineellista hyvää. Diogenes pyysi vain keisaria siirtymään pois auringon edestä.

Joulu, valon juhla. ”Teille on syntynyt Vapahtaja.” Se voi olla tärkeä etappi matkallamme kohti valoa, jota profeetta Hoosea kuvaa: ” Sinä päivänä minä luon rauhan. Villieläimet, taivaan linnut, maan matelijat eivät enää tuota vaaraa. Minä särjen jousen ja miekan niin ettei sotia enää käydä. Minä annan kansani asua turvassa.”

Kirjoittaja on Nurmijärvellä asuva eläkeläispappi.