Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Löytyykö yhteisymmärrystä?

Nurmijärvellä ryhdytään jälleen ratkomaan talouden haasteita.

Syynä tilanteeseen on se, että kunnan pitkän aikavälin talousennusteen mukaan kunnan talous tulee kääntymään alijäämäiseksi vuodesta 2024 alkaen, eikä alijäämäiselle kehitykselle näy loppua. Samaan aikaan, kun kunnan talous kääntyy alijäämäiseksi ja tulorahoitus heikkenee, kunnan investointimenot kasvavat. Lainakanta siis kasvaa ja kunta velkaantuu entisestään.

Kunnassa onkin joulukuussa aloittanut valtuuston nimeämä poliittinen ohjausryhmä, jonka tehtävänä tuoda esitys kunnan talouden tervehdyttämiseksi ja Nurmijärven kestävä kasvu -ohjelman (NUUKA) päivittämiseksi toukokuuhun 2023 mennessä. Arvioitu sopeutustarve tämän valtuustokauden aikana on yhdeksän miljoonaa euroa.

Tehtävä ei ole missään tapauksessa helppo.

Käytännössä siis ohjausryhmä tehtävä on linjata, mitä säästötoimenpiteitä Nurmijärven virkakunta valmistelee päätöksentekoon. Ohjausryhmään kuuluu yksi edustaja kaikista valtuustoryhmistä, ja heidän tavoitteenaan on muodostaa yksimielinen esitys talouden tervehdyttämiseksi.

Aiemmin selkeää yhteisymmärrystä ei ole löytynyt. Työnsarkaa siis riittää eikä tehtävä ole missään tapauksessa helppo.

Monella kuntalaisella on yhä muistissa, kuinka Nurmijärvellä päätettiin vuonna 2021 heikentyneen taloustilanteen takia NUUKA-toimenpidesuunnitelman asettamisesta. Suunnitelmassa esitettiin toimia kunnan käyttötalouden sopeuttamiseksi.

Tuolloin listalla oli useita säästökohteita, joista puolueet eivät saavuttaneet yksimielisyyttä. Lisäksi päätöksentekijät myös karsivat virkakunnan valmistelemasta säästölistasta useita kohtia pois päätöksentekovaiheessa .

Jo pian NUUKA-toimenpidesuunnitelman hyväksymisen jälkeen ymmärrettiin, etteivät karsitun toimenpidesuunnitelman toimet olleet riittäviä.

Nyt päätöksentekijöiltä vaaditaankin rohkeutta ja keskustelua kipeistäkin säästökohteista, jotta yhteinen linja käytännön toteutuskeinoista voidaan saavuttaa. Jokainen puolue joutunee nielemään jonkin verran itselleen karvasta kalkkia, jotta yksimieliseen esitykseen päästään.

Aika näyttää, löytyykö puolueilta yhteisymmärrystä ja mihin ratkaisuun ohjausryhmä lopulta päätyy.