Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Katuvalot eivät pala, kun nuoret liikkuvat

Nurmijärven kunnan viranhaltijat kirjoittivat mielipidepalstalla (NU 23.11.2022) kunnan katuvalaistuksen ohjaamisesta etäohjauksella. Lehden lukijat toivat aikaisemmin syksyllä esiin nurmijärveläisiä lapsia ja nuoria koskettavan puutteen liikenneturvallisuudessa – alati lisääntyvän Lepsämäntien ajoneuvoliikenteen Urheilupuiston, Lintumetsän ja Lepsämän alueilla.

Turvattomuutta aiheuttaa muun muassa katuvalaistuksen palamattomuus koulujen alku- ja lopetusaikoina.

Risteykset ja suojatiet sekä niiden käyttäjät tarvitsisivat aamuisin ja iltapäivisin ruuhkissa parhaan mahdollisen näkyvyyden. Mielestäni päälläoleva valaiseva katuvalaistus auttaisi siinä merkittävästi.

Jouluviikon maanantaina 19.12 Lepsämäntien katuvalot syttyivät iltapäivällä palamaan vasta noin kello 16 aikaan. Samana päivänä auringon laskuaika oli kuitenkin jo kello 15.10, jonka jälkeen oli jo pimeää.

Kello 15 ympärillä oleva aikaikkuna on kaikkein vilkkainta nuorten ja lasten liikkumisen aikaa koulujen, kotien ja harrastusten välillä. Samaan aikaan on jo pilkkopimeää, minkä takia jokainen valonsäde olisi tarpeen risteys- ja suojatiealueilla liikkuvien näkymiseen. Kello 16 aikaan lapset ja nuoret ovat jo pääosin pois liikenteestä.

Jos katuvalojen ohjausjärjestelmä on sellainen, että se ei pysty huomioimaan koulujen päättymisaikoja ja että kunta ei voi ohjausjärjestelmään vaikuttaa – on järjestelmä korjattava tai vaihdettava. Nykyisellään katuvalojen käyttö tuhlaa verorahoja ja jopa vaarantaa nuorimpien kuntalaisten turvallisuuden.

Säästöjä kyllä tarvitaan. Sammutetaan katuvalot, vaikka koko yöksi nyt energiakriisin aikana – mutta ei silloin, kun nuorimmat ja heikoimmassa asemassa olevat nurmijärveläiset eli lapset ja nuoret niitä kipeimmin tarvitsevat: koulumatkojen, koulujen alkamisen ja loppumisen aikoina aamuisin ja iltapäivisin.