Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Nuorten kunto laskee Nurmijärvellä – Move-testien tulokset huolestuttavat

Lasten ja nuorten kunto laskee entisestään Nurmijärvellä.

Paikkakunnan kahdeksasluokkalaisesta lähes joka toisella (44 prosenttia) fyysinen toimintakyky on huolestuttavalla tasolla ja voi aiheuttaa haasteita arjessa jaksamiseen. Tilanne on lähes sama nurmijärveläisillä 5.-luokkalaisilla.

Tulokset käyvät ilmi valtakunnallisesta Move-mittauksesta, josta uutisoimme tämän lehden sivulla 3. Mittaukset koostuvat kuudesta osiosta, jotka testaavat kestävyys- ja lihaskuntoa, liikkuvuutta sekä motorisia taitoja.

Edellisvuoden tuloksiin verrattuna etenkin 8.-luokkalaisten fyysinen toimintakyky on heikentynyt huomattavasti.

Malli liikkumiseen opitaan usein kotoa.

Tulokset ovat huolestuttavia niin Nurmijärvellä kuin valtakunnallisestikin. Lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt ja fyysisesti passiivinen aika kasvanut.

Yhä useampi lapsi tai nuori rojahtaa koulupäivän päätteeksi sohvalle kännykkä kädessään tai istuutuu tietokoneelle pelaamaan eikä malttaisi nousta sieltä koko iltana pois. Yhä useammalla lapsella, jo aivan pienellä, päivittäinen ruutuaika on kasvanut todella pitkäksi.

Pahimmassa tapauksessa vanhemmat näyttävät lapsilleen samaa esimerkkiä.

Malli liikkumiseen opitaankin usein kotoa. On tärkeää, että vanhemmat tuntevat ja kantavat vastuunsa lasten liikkumisesta ja liikuntaedellytysten luomisesta. Vanhemmat toimivat esimerkkeinä omalle jälkikasvulleen. Esimerkiksi koulupäivän jälkeen ulkoilemaan voi lähteä koko perheen voimin.

Nurmijärven kunnan koordinaattori Mika Vänni mainitsi haastattelussa, kuinka yhtenä ratkaisuna tilanteeseen on se, että mietitään yhdessä nuorten kanssa, kuinka heidän arkeensa voisi lisätä liikkumista ja askelia. Tämä on tärkeää. Pelkkä koululiikunnan lisääminen ei yksin riitä.

Nuoria tulee kannustaa liikkumiseen ja liikkua yhdessä heidän kanssaan. Hyötyliikunta on perusta, jolle on hyvä rakentaa.

Nurmijärvellä on monenlaisia mahdollisuuksia liikkua, ulkoilla ja harrastaa. Yhtenä esimerkkinä toimii Nurmijärven kunnan tarjoama harrastuskerhotoiminta koulupäivien yhteydessä. Lisäksi esimerkiksi juuri nyt puitteet talviliikunnan harrastamiseen ovat parhaimmillaan.