Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ikäihmiset huolissaan palveluiden saatavuudesta

Ennusteiden mukaan kymmenen vuoden päästä yli neljäsosa suomalaisista on yli 65-vuotiaita. Yli 85-vuotiaiden määrä tulee kaksinkertaistumaan seuraavien 20 vuoden aikana.

Uudenmaan piirin eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunta PENK on huolissaan ikäihmisten palveluiden saatavuudesta hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa vuoden alussa.

Kun puutetta on henkilökunnasta, määrärahoista ja soveltuvasta tietotekniikasta, niin mitä siitä seuraa, toteutuuko huolemme, sen näemme tään vuoden alussa. Ikäihmisille terveys-, hoivapalvelut ja toimeentulo ovat elinehto.

Hyvinvointialueiden luottamushenkilöillä on nyt suuri vastuu. Nyt on palvelujen luomisen aika.

Uudellamaalla on neljä HYVA-aluetta ja kullakin alueella on oma vanhusneuvosto, joka on muodostettu pääosin kuntien vanhusneuvostojen jäsenistä. Se, minkä roolin vanhusneuvostot saavat tai ottavat on merkittävän tärkeätä ikäihmisten palveluille juuri nyt.

Digitaalisten palveluiden käyttö laajenee ja ahdistaa monia iäkkäämpiä ihmisiä.

Vanhusneuvostot eli vaikuttamistoimielimet laativat itselleen toimintasuunnitelman ja toimintasäännön. Lain mukaan vaikuttamistoimielimille tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä ikääntyvän väestön kannalta. Vanhusneuvostoilla tulee olla puhe- ja läsnäolo-oikeus hyvinvointialueiden hallintoelimissä.

Digitaalisten palvelujen käyttö laajenee ja ahdistaa monia iäkkäämpiä ihmisiä. Digipalveluille on löydettävä vaihtoehtoisia palvelumuotoja niille, joilla ei ole mahdollisuutta tai kykyä käyttää digitaalisia palveluja. Heitä on merkittävän paljon erityisesti ikäluokissa 80 vuotta ja vanhemmat.

Sote-uudistuksella on suuret haasteet sosiaali- ja terveyspalvelujen toteuttamisessa kasvavan ikäihmisten määrän takia.

Eläkeliiton Uudenmaan piiri ry,

Eläkkeensaajien Keskusliiton Uudenmaan Piiri ry,

Eläkeläiset ry,

Uudenmaan Aluejärjestö ry,

Uudenmaan kansallinen senioripiiri ry,

Kristillisen Eläkeliiton Uudenmaan piiri ry,

Svenska Pensionärsförbundet rf