Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kauriit talojen pihoilla ovat melkoinen riesa – mikä avuksi?

Otsikon mukainen asia ei ole uusi, mutta tilanne on vaikeutunut muutaman viime vuoden aikana oleellisesti. Tämän kirjoittaja asuu omakotitalossa Rajamäellä Isokallion alueella. Talon tontti rajoittuu Pinninnummen metsäalueeseen. Näitä metään rajoittuvia tontteja/piha-alueita näillä kulmakunnilla riittää.

Metsäkauriskanta on runsas ja elikot ovat tottuneet ihmisiin ja asumuksiin. Pinnin alueella on lisäksi nähty ja nyt talvisaikaan jäljistä tunnistettu ilveskanta. Kauris viisaana elikkona pyrkii tietysti niitäkin pakoon lähelle asumuksia.

Nyt talvisaikaan kauris etsii ruokaa pihoilta kaivelemalla istutuksia, riipimällä pensaita ja jopa kurkottelemalla lintulaudoille.

Talvisaika ei sinänsä ole se varsinainen riesa elikoista. Riesa on kesä-aika, jolloin juuri mikään pihoilla ja puutarhoissa sopivanmakuisena kasvava viherkasvi tai kukkanen ei ole turvassa, ellei niitä suojaa korkealla verkolla. Se varsinainen riesa kesäaikana on kauriiden pihoille tuoma punkkikanta.

Tämän kirjoittaja on vuosien aikana kokeillut elikoiden häätämistä kaupan mainostamilla hajusteilla ja mm. kelta-nauhoituksilla. Ei ole vaikuttanut eläinten käyttäytymiseen.

Netin ihmeellinen maailma on kehoittanut rakentamaan tontin ympärille kaksi metriä korkean aidan. Siitäkään ei ole apua, koska kauris osaa tulla tonteille nätisti katuverkkoa käyttäen, käyden järjestelmällisesti ns. ”talosta taloon” kadun varrella.

Kauriskannan vähentäminen metsästyskeinoin ei luonnollisesti käy päinsä pihapiirien lähellä tai lähimetsikössä.

Monimuotoisen luonnon tutkijat ja riistanhoitopiirit, ottakaa asiaksenne selvittää, muiden kiireiden ohessa, millä keinoin sinänsä viehkoja eläimiä voi häätää pois pihoilta?

Elinaluetta niille kyllä riittää esim. täällä Pinnin alueella, kauempana metsissä.