Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Nurmijärven Keskustalta vahva ei Suomi-radan linjauksille

Suomi-rata Oy:n tavoitteena on rakentaa täysin uusi rata Tampere–Helsinki-välille, jonka perusteluina on lyhentää kaupunkien välistä matkaa noin 20 minuutilla.

Nurmijärven läpi on kaavailussa kaksi linjausvaihtoehtoa. Linjausvaihtoehdoissa on 600 metriä leveät aluevaraukset. Jo suunnitteluvaiheen kaavailut luovat merkittäviä taloudellisia esteitä näiden alueiden maan käyttöön sekä toteutuessaan loukkaavat maanomistajien etua antamatta mitään vastineeksi.

Tuleva rata halkaisisi peruuttamattomasti tiluksia, jakaisi kunnan itä- ja länsiosaan, muuttaisi eläinten ja riistan luonnollisia kulkureittejä sekä vaikeuttaisi nurmijärveläisten liikkumista omassa kunnassa.

Nurmijärvi ja nurmijärveläiset eivätkä muutkaan alueet radan varrella hyötyisi radasta mitenkään, sillä juna ei pysähtyisi Nurmijärvellä eikä muualla. Saisimme vain radan tuomat ongelmat.

Rata ja sen rakentaminen sotii myös EU:n kaavailemaa ennallistamisasetusta vastaan ja lisää ennallistamistoimien velvoittavaa määrää vastaavasti muualla kunnassa. Soran otot, maa-ainesten louhinnat, työmaatiet ja huoltotiet, nykyisten väylien muutokset, pohjavesien muutokset muun muassa luovat mittavan haasteen luonnon monimuotoisuuden kompensoinnille.

Perinnemaisemaltaan arvokkaan kulttuuripitäjämme säilyttämiseksi katsomme, että vain pääradan kehittämisellä säästäisimme merkittävästi yhteiskunnan varoja, luontoa sekä elinympäristöä.