Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Kesätyöllä on merkitystä nuorelle

Vielä pari vuotta sitten ajatukset olivat pitkälti kesässä, vaikka elettiinkin tammikuuta. Tämä siksi, että heti vuoden ensimmäisenä kuukautena aukesi ja aukeaa edelleen monen kesätyöpaikan haku. Muistan monesti pähkäilleeni jo marraskuun puolella, milloin haut aukevat ja muistanhan olla silloin skarppina täyttämässä omia hakemuksia. Olen siinä mielessä onnekas, etten ole koskaan jäänyt ilman kesätöitä. Niistä saatu oppi ja kokemus ovat olleet arvokkaita.

Kesätöistä olen saanut ainutlaatuista kokemusta oman alan töistä ja kaikesta, mitä siihen liittyy. Täällä tuntui heti siltä, että osaamiseeni luotetaan, vaikka hädin tuskin luotin siihen itse. Pääsin kuitenkin tekemään juttuja laidasta laitaan ja laittamaan itseni likoon useita kertoja. Syksyllä takaisin koulun penkille palatessani tunsin olevani paremmin perillä media-alasta kuin keväällä ennen töiden alkamista olin ollut. Töitä tehdessäni tuli viimeistään tunne, että olen oikealla alalla.

Kesätöistä olen saanut ainutlaatuista kokemusta.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan kesätyö opettaa nuorelle työelämätaitoja ja avaa polkuja työelämään. Kesätyöllä on merkitystä myös nuoren koulutus- ja uravalintojen kannalta.

Kesätyöhakujen alkaessa moni nuori ja opiskelija saattaa stressata siitä löytyykö kesäksi työpaikkaa. Ainoa varma asia on, että kesätöitä ei löydä, jos niitä ei hae. Kesätyön löytämiseksi on nähtävä myös vaivaa. CV tulee päivittää ajan tasalle ja hakemukseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Jos palataan reilut 10 vuotta ajassa taaksepäin, niin muistan kesätöiden hakemisen olleen kamalaa. Kaikki oli vielä helppoa, kun ikää oli 15–16 vuotta ja haussa oli kahden viikon mittainen kesätyöjakso. Nuo molemmat kesät työskentelin eri S-marketeissa hyllyttäjänä. Silloin kaikki sanoivat, että odota vaan, kun tulet täysi-ikäiseksi niin kaikki ovet aukevat ja töitä on helpompi saada. No ei ollut. Silloin kaikki muuttui nimeomaan huomattavasti vaikeammaksi. Sinä vuonna, kun täytin 18 olin kesätöissä kaksi viikkoa Ahvenanmaalla siivoamassa mökkikylän mökkejä tulevia asiakkaita varten. Tämän jälkeen olin toiset kaksi viikkoa Pohjanmaalla avustajana eräänlaisessa hoitokodissa. Nämä molemmat paikat aukesivat suhteiden avulla minulle ja ystävälleni.

Seuraavana vuonna ikää oli tosiaan 18 vuotta kesän aikaan ja töitä mahdoton löytää. Nyt, kun sen oli muka pitänyt olla paljon helpompaa. Ensin olin hetken aikaa puhelinmyyjänä myyden Aku Ankkaa, mutta huomasin pian, ettei se ollut oma juttuni. Sen jälkeen päädyin vuokrafirman kautta tekemään keikkoja S-ryhmän kauppoihin milloin mihinkin. Tätä jatkoin, kunnes aloitin syksyllä koulun. Se olikin pelastus, sillä siitä asti olen ollut onnekas ja työskennellyt jokaisen kesän omalla alallani. Sekään ei kuitenkaan ole ollut itsestäänselvyys. Ensimmäinen kesätyö poiki kevään työharjoittelusta, jonka jälkeen kaksi seuraavaa kesää vietin samassa paikassa eli tässä kyseisessä konsernissa, missä työskentelen tänäkin päivänä. Väliin mahtuu kaksi vuotta, kun olin muualla. Yhden kesän olin kesätöittä omasta halusta. Olin ollut vaihto-oppillaana ja palasin Suomeen heinäkuussa. Silloin edessä oli muutto ja pari kesäkurssia, joten työnteon jätin suosiolla pois. Viimeisen harjoittelun tein MTV:lle, jossa työskentelin seitsemän kuukautta. Sen jälkeen palasin kesäksi tuttuun ja turvalliseen lehteen. Sinä vuonna tein ensimmäiset juttuni myös Nurkkariin.

Kesätyöhaku on nyt avoinna. Hae meille kesäksi töihin tästä!