Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ensimmäisestä energiakriisistä 50 vuotta

Saimme koteihin Nurmijärven Sähkön ohjeet, miten toimia, jos sähkönjakeluun tulee keskeytyksiä. Sattuma tai ei, mutta tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta ensimmäisestä energiakriisistä, jota myös öljykriisiksi kutsuttiin.

Silloin kirjoitin seminaariesitelmää yliopiston historian laitokselle kotona, kiireen vuoksi myös määräaikaisen sähkökatkon aikana, kynttilän valossa mekaanisella kirjoituskoneella.

Kävihän se niinkin. Minulla ei silloin vielä sähkökonetta ollut ja Hermes on yhä tallella kaiken varalta. Myös kynttilät ja taskulamppu ovat valmiina.

Selailin vuoden 1973 paikallislehteä, jossa huoltamoyrittäjä Kalle Luukkola harmitteli lehdessä bensan ja polttoöljyn hintojen rajua kallistumista. Hinnat saattoivat jopa kaksinkertaistua.

Kyse oli öljyn hinnan noususta ja saatavuudesta. Juurisyynä oli Israelin ja arabimaiden Jom Kippur-sota. Öljyn viejien järjestö OPEC oli iso tekijä, joka pyrki rajoittamaan öljyn tuotantoa ja kauppaa vaikuttaakseen länsimaiden tukeen Israelille.

Silloin ei ollut niinkään huolta sähkön riittävyydestä. Lämmityksessä öljyä pyrittiin korvaamaan kivihiilellä, sähkölämmitys ja maakaasu tekivät tuloaan. Toisaalta sähköä tuotettiin raskaalla polttoöljyllä, jonka vuoksi myös sähkön käyttöä rajoitettiin.

Silloin ei ollut käytössä ydinvoimaa tuulen ja auringon antamasta energiasta puhumattakaan. Nyt on parempi tilanne, kun on enemmän vaihtoehtoja.

1970-luvulla kannettiin huolta myös maaperästä saatavan öljyn riittävyydestä. Sen ennustettiin loppuvan muutaman kymmenen vuoden päästä. Onneksi kaikki ennustukset eivät toteudu, ainakaan heti.

Energiansäästötoimet tuntuivat arjessa: autojen nopeuksia rajoitettiin (80 km/t), asuntojen ja työpaikkojen lämpötilaa laskettiin, julkisten tilojen valaistusta vähennettiin, mainosvalot sammutettiin ja ”turhaa” energian kulutusta rajoitettiin. Myös määräaikaisia sähkökatkoksia käytettiin.

Kriisin seurauksena maan talous oli tiukoilla, aloitettiin maakaasun ostaminen Neuvostoliitosta ja kiirehdittiin ydinvoimalan rakentamista. Loviisan ykkönen otettiin käyttöön vuonna 1977.

Nyt on ympyrä jälleen sulkeutunut.

Kirjoittaja on ex-toimittaja ja kuntapäättäjä (kok.)