Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Syntyvyys laski ennätysalhaiseksi viime vuonna

Vauvauutiset eivät tulleet yllätyksenä, kun ystäväni paljasti odottavansa ensimmäistä vauvaansa. Itse rakastan vauvoja ja pieniä lapsia, joten heti uutisen kuultuani aloin suunnitella päässäni baby showereita eli vauvajuhlia. Kyseessä on ensimmäinen pieni ihminen ystäväporukassani, joten hän tulee varmasti saamaan kaiken huomion syntyessään ja jo ennen sitä. Juhlien ja tapahtumien järjestäminen on minulle mielipuuhaa, etenkin, jos ne saa järjestää jollekin toiselle ja vielä yllätyksenä. Vauvakutsut ovat ainutlaatuinen ja ihanan rento tapa juhlistaa pienokaisen saapumista maailmaan. Samalla on ihanaa yllättää odottava äiti ja huomioida häntä raskausaikana, jolloin tunteilla on tavallista enemmän valtaa. Raskausaikana ystävien läsnäololla on monesti normaalia suurempi merkitys, etenkin jos äiti odottaa ensimmäistä lastaan.

Toiselle juhlia järjestettäessä tulee kuitenkin muistaa, että ne todella ovat muulle kuin itselle ja tehdä niistä odottavan äidin näköiset. Tyypillisesti vauvajuhlat järjestetään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa, jotta tuleva äiti pystyy vielä nauttimaan niistä. Näihin juhliin on siis vielä tovi aikaa, mutta ainahan saa suunnitella.

Ainutlaatuinen tapa juhlistaa pienokaisen saapumista.

Olen iloinen siitä, että ystäväporukkaamme on tulossa pieni ihminen mukaan. Puheista päätellen hän ei varmastikaan jää ainoaksi nuttuposkeksi meidän porukasamme, vaan pienokaisia on lähivuosina tulossa lisää. Tämä on hyvä, sillä Tilastokeskuksen joulukuun ennakkotilaston mukaan vuonna 2022 syntyi 44 933 lasta, mikä on 4 661 lasta vähemmän kuin vuonna 2021. Kuolleiden määrä oli 62 886, mikä on 5 227 henkeä enemmän kuin vuotta aiemmin. Vuonna 2022 elävänä syntyneiden lasten määrä oli pienin yli 150 vuoteen ja kuolleiden henkilöiden määrä suurin sitten sotavuosien.

Ennakollinen kokonaishedelmällisyysluku oli 1,32 vuonna 2022, kun kalenterivuonna 2021 se oli 1,46. Kokonaishedelmällisyysluku on mittaushistorian alhaisin. Kokonaishedelmällisyysluku kertoo, kuinka monta lasta nainen synnyttäisi elämänsä aikana, jos syntyvyys pysyisi laskentavuoden tasolla.

Syntyvyys on siis pahasti laskusuunnassa. Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan syntyvyyden yhdeksän vuotta jatkunut lasku pysähtyi vuonna 2020. Pari vuotta kestänyt syntyvyyden elpyminen ei kuitenkaan näytä enää jatkuvan. Yritetään pysäyttää lasku tänä vuonna ja pitää se jatkossa noususuunnassa.