Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Omaan elämään liittyvät aiheet kiinnostavat

Nuoret lukijat ovat kiinnostuneita omaa elämää lähellä olevista uutisaiheista.

Tämä selviää Kantar TNS Oy:n Uutismedian liitolle tekemästä Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus -tutkimuksesta, johon vastasi 781 13–18-vuotiasta nuorta. Tutkimus julkaistiin osana koulujen ja uutismedian yhteistä Uutisten viikkoa, jota vietetään tällä viikolla myös Nurmijärvellä.

Tutkimuksen mukaan nuoret lukijat ovat aiempaa kiinnostuneempia mielenterveyteen, terveyteen, hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin liittyvistä aiheista. Näiden lisäksi nuoria kiinnostavat toisten nuorten tekemät sisällöt, kiusaamiseen liittyvät aiheet sekä uutiset, joissa on haastateltu nimenomaan nuoria. Sen sijaan kiinnostus isoihin ajankohtaisiin uutisaiheisiin maailmalta on selvästi laskenut.

Lehdestä tulee löytyä omaan elämään ja arkeen liittyviä aiheita.

Sotaan ja kriiseihin liittyvät aiheet puolestaan aiheuttavat ahdistusta ja pelkoa noin kolmannekselle tutkimukseen vastanneista nuorista. Tutkimuksen mukaan lähes puolet, 40 prosenttia, nuorista on alkanut ainakin jossain määrin vältellä sotaan, kriiseihin ja muihin negatiivisiin asioihin liittyviä uutisia.

Tutkimuksen mukaan yli puolet nuorista myös kokee, että nuorten näkemyksiä kuullaan mediassa melko tai erittäin huonosti.

Nuorilla onkin medialle selkeä toive: sen lisäksi, että nuorten ääni tulisi saada paremmin kuuluviin, he myös toivovat lisää toiveikkaampia, omaa elämää koskettavia mediasisältöjä.

Tämä on aiheellinen, tärkeä huomio, ja medialle myös pohtimisen paikka. Usein mediassa kipuillaan sen kanssa, kuinka nuoria lukijoita voi olla vaikea tavoittaa. Siksi onkin tärkeää, että toimittajat ja paikallislehti ovat siellä, missä nuoretkin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sosiaalista mediaa. Sosiaalisella medialla on nuorille muutenkin iso merkitys. Uutismedian liiton tutkimuksen mukaan suurin osa nuorista, 67 prosenttia, seuraa uutisia juuri jonkin sosiaalisen median kanavan kautta.

On myös tärkeää tehdä töitä sen eteen, että nuoret pääsevät entistä paremmin ääneen lehtien, myös Nurmijärven Uutisten sivuilla. Nuoria on tärkeää kuulla myös isojen uutisaiheiden yhteydessä. Toisaalta lehdestä tulee löytyä myös jokaisen omaan elämään ja arkeen liittyviä uutisaiheita. Ne kiinnostavat lukijoita laajemminkin.