Olemme kokeneet paljon Keusoten kotihoidon asiakkaina. Ystävälliset hoitajat tekevät työnsä asiallisesti. Käyntien ns. aikaikkunat tosin ovat ongelma, milloinhan sieltä joku tulee?
Kotihoidon laskutus, joka perustuu hoitajien kirjaamiin toteutuneisiin tunteihin, on aivan oma lukunsa. Varsin usein meitä on laskutettu enemmän (jopa kaksi tuntia / kk) kuin omat merkintäni kertovat. Olemme siten maksaneet melkoisesti ”tyhjästä”.
Kotihoidossa ongelmaa on palloteltu henkilöltä toiselle. Minulla on kaiketi oikeus nähdä heidän kirjauksensa – tarkistaakseni milloin olen kirjannut ”väärin”. Listoja ei ole näytetty. Tein kirjallisen tietopyynnön. Vastausta olen odottanut marraskuusta lähtien .
Viimeisimmässä laskussa ei ollut ollenkaan sitä tuntimäärää, mistä meitä veloitettiin. Soitin laskutukseen, takaisinsoitto luvattiin kahdessa vuorokaudessa. Kun viiden vuorokauden kuluessa soittoa ei kuulunut, soitin itse ihmetellen viivytystä. ”Soittopyynnöt joskus katoavat ihan itsestään”, sanottiin.
Minua kehotettiin soittamaan kotihoitoon. He kehottivat soittamaan laskutukseen. Lupasivat sitten etsiä tiedon. Odoteltuani taas viisivuorokautta, soitin kotihoidon esihenkilölle ja jätin vastaajaan soittopyynnön. Soittoa ei kuulunut. Kun lopulta sain ko. henkilön kiinni, hänellä oli suuria vaikeuksia löytää tuo tieto.
Kerran soitin ilmoitettuun numeroon laskun epäselvyyden vuoksi. Laskua ei löytynyt, koska eivät siellä hoitaneet meidän alueemme laskuja. Erään mystisen ”hyvityslaskun” arvoitus selvisi, kun alkuperäinen virhelasku tuli perille päivien päästä. Kerran ilmoitetun tuntimäärän perusteella olisi laskun pitänyt olla paljon pienempi. Kävi ilmi, että se oli näppäilyvirhe: tunteja olikin enemmän.
Onko tämä huolimattomuutta, välinpitämättömyyttä, taitamattomuutta vai sitä kuuluisaa resurssipulaa?
Kehittääkseen palveluja ”asukaslähtöisesti” Keusote luo demokraattisen ”asukaspaneelin” (NU 1.2.2023), joka käsittelee isoja asioita, esimerkiksi palvelujen verkostosuunnitelmaa ja hyvinvointisuunnitelmaa. Mielipiteitä palveluista voivat nykyään jo esittää vaikuttajaelimet, nuorista vanhuksiin, sekä ”asukaskehittäjät, kokemusasiantuntijat ja asiakasraadit”. Paneelit ehkä tuovat lisäarvoa, mikä sitten parantaa Keusoten palveluja?
Palautetta Keusoten toiminnasta, ikävä kyllä hyvinkin negatiivista, on saatu runsaasti. Asukkaiden hartain toive lienee ns. peruspalvelujen (esimerkiksi puhelin, hoitoon pääsy) kitkaton toimiminen. Ennen kuin istutaan isojen asioiden äärelle, soisi että pienemmät, asukkaille tärkeät asiat laitetaan kuntoon ja epäkohdat korjataan.