Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kun Nurmijärvelläkin tutkittiin ufoja

Nurmijärvellä toimi 1960–1970-luvuilla interplanetaarinen seura. Seuran jäsenet olivat kiinnostuneita ufoista eli tuntemattomista lentävistä esineistä. Kellään ei tainnut olla omakohtaisia havaintoja, mutta ”planetistit” lukivat alan kirjallisuutta ja katselivat taivaalle paljain silmin tai seuran kaukoputkella.

Mukana oli eri-ikäisiä nurmijärveläisiä. Puheenjohtajana oli Viljo Penttilä, tv/radio- ja vapaapalokuntamies Kirkonkylästä. Minäkin olin nuorena lukiolaisena mukana. Kaikenlaiset asiat kiinnostivat ja ufot olivat silloin kovasti esillä.

Ufoja oli alettu nähdä varsinkin toisen maailmasodan jälkeen, vaikka tulkintoja vastaavista ilmiöistä löytyy historiasta aina Betlehemin tähteen asti. Kirjoissa oli paljon kertomuksia kohtaamisista vierailta planeetoilta tulleiden kanssa. Vieraisiin suhtauduttiin kahdella tavalla, joko auttajina tai uhkana.

Pidimme kuukausikokouksia osuuspankin kerhohuoneella, missä kävi alan harrastajia ja asiantuntijoita puhumassa, myös ihmisiä, jotka kertoivat ufokokemuksistaan.

Maisteri Juhani Kyröläinen Rajamäeltä piti tähtitieteen peruskurssia.

Kävimme pari kertaa Suomen ufotutkijoiden kesäpäivillä ja järjestimme juhannusjuhlia Kyläjoentien siirtolohkareella.

Vähitellen harrastus laajeni myös ”henkimaailman asioihin”, kuten spiritualismiin ja muuhun rajatietoon, jotka menivät minulta jo ufoja enemmän yli ”hilseen”.

Ufoilun peruskysymys oli, onko maailmankaikkeudessa elämää muuallakin kuin meidän telluksellamme. Se kysymys taitaa olla vieläkin ratkaisematta.

Viime aikoina ufot ovat jälleen nousseet esille. Julki ovat tulleet Yhdysvaltain armeijan tilastot havainnoista, joille ei ole kyetty antamaan luonnollista selitystä. Televisiossa pyörii sarja ufoista ja Amerikassa on nähty outoja ilmapalloja.

Maailmakaikkeuden arvoitukset ovat aina kiinnostaneet ihmisiä. Avaruuden valloittaminen alkoi 1950-luvulla ja tähtitiede tuottaa runsaasti uutta tietoa. Mielikuvitus ja science fiction jatkavat siitä, mihin tieto loppuu.

Meillä oli ylevät tavoitteet: perehdyimme tähtitieteeseen, maailmankaikkeuden syntyyn ja elämän peruskysymyksiin. Ajattelimme isoja asioita.

Kirjoittaja on ex-toimittaja ja kuntapäättäjä (kok.)