Nurmijärven Uutisissa otetaan mielellään vastaan juttuvinkkejä ja muita toiveita, joita pyrimme mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan.
Välillä, joskin harvoin, eteen tulee myös tilanteita, joissa juttujen sisältöihin ja näkökulmaan yritetään voimakkaasti vaikuttaa. Siksi onkin tärkeää muistuttaa muutamista asioista.
Nurmijärven Uutiset on sitoutunut Julkisen sanan neuvoston journalistin ohjeisiin, eikä juttujen suhteen päätösvaltaa anneta toimituksen ulkopuolelle. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut tehdään aina journalistisin perustein.
Tähän liittyen journalistin ohjeissa todetaan muun muassa, että haastateltavan pyyntöön tarkastaa lausumansa ennen julkaisemista on syytä suostua, jos julkaisuaikataulu sen mahdollistaa. Tarkastamisoikeus koskee vain haastateltavan omia lausumia, eikä sillä saa luovuttaa journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle. Kyseinen kohta ymmärretään usein väärin.
Nurmijärven Uutiset on sitoutunut Julkisen sanan neuvoston journalistin ohjeisiin.
Se tarkoittaa käytännössä sitä, että lehteen haastatellulla henkilöllä on sitaattien ja asiavirheiden tarkistusoikeus, mutta hänellä ei ole tekstin uudelleenkirjoittamisoikeutta, saati, että haastateltava voisi sanella, mikä asiassa on olennaista. Nämä päätökset tehdään aina toimituksessa.
Lehdellä ei myöskään ole velvollisuutta lähettää haastateltavan kommentteja ”hyväksyttäväksi”, jos deadline painaa päälle. Välillä käy myös niin, ettei haastateltava ehdi määräaikaan mennessä tarkistaa sitaattejaan. Tällöin on hyvä tietää, ettei haastattelua jätetä julkaisematta siksi, että haastateltava ei ole ehtinyt sitä tarkastaa.
Haastateltavalla ei myöskään ole automaattista oikeutta lukea koko juttukokonaisuutta tai muiden haastateltavien osuksia, ainoastaan omat lausumansa.
Haastateltavan ja toimittajien oikeuksia on tärkeä avata entistä paremmin, koska tähän liittyy yhä paljon epätietoisuutta.
Journalistin ohjeiden mukaan haastateltavan oikeuksiin kuuluu myös muun muassa saada tietää ennakkoon, millaisessa asiayhteydessä hänen lausumaansa käytetään. Haastateltavalla on myös oikeus tietää, onko keskustelu tarkoitettu julkaistavaksi vai ainoastaan taustatiedoksi.
Sen sijaan oikeus päättää haastattelun julkaisemisesta on toimituksella. Haastateltavan kieltoon julkaista lausumansa tulee suostua vain, jos olosuhteet ovat haastattelun antamisen jälkeen muuttuneet niin olennaisesti, että julkaiseminen olisi selvästi kohtuutonta.
On hyvä myös tietää, että toimituksella on oikeus ja velvollisuus pitää toimitukselle luottamuksellisesti tietoja antaneen henkilöllisyys salassa.