Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Suomi ei ole aidosti tasa-arvoinen maa

Suomen sijoitus BIGI-indeksissä, joka huomioi myös miesten hyvinvoinnin ja tasa-arvon yhteiskunnassa, on sija 72 (2020). Suomalaiset naiset ovat tasa-arvossa neljännellä sijalla Euroopassa Ruotsin, Tanskan ja Alankomaiden jälkeen (2022).

Tässä muutama koostamani tasa-arvoon liittyvä tilasto. Miehet tekevät itsemurhista 80 prosenttia, miehet käyttävät terveydenhuoltoon 46 prosenttia vähemmän varoja kuin naiset, miesten elinajanodote on 7,2 vuotta naisia lyhyempi, suurin osa väkivallan uhreista on miehiä, huono-osaisuus kohdistuu miehiin, miehet kärsivät usein huoltajuuskiistoissa, miehillä on naisia alhaisempi koulutustaso, asevelvollisuus koskettaa vain miehiä ja vaaralliset työt kasaantuvat miehille (73,3 % kaikista tapaturmista).

Nykyfeminismi ei mielestäni edistä tasa-arvoa vaan se on näkemykseni mukaan naisten oikeuksien edistämistä. Ongelma ei ole se, että on toimijoita, jotka edistävät naisten oikeuksia vaan se, että naisjärjestöt saavat tähän valtiontukea toisin kuin miesjärjestöt. Intersektionaalinen feminismi ei mielestäni edistä tasa-arvoa jättämällä kokonaisia ihmisryhmiä tasa-arvotyön ulkopuolelle. Koko yhteiskunta hyötyy siitä, kun miehet ovat hyvinvoivia ja kokevat olevansa tasa-arvoisia.

Aidosti tasa-arvoinen yhteiskunta kannustaa mielestäni perustamaan perheitä ja hankkimaan lapsia. Miehen alhainen koulutustaso lisää riskiä lapsettomuudelle, kun naisilla tämä on toisinpäin.

Lasten oikeudet ry, jonka puheenjohtajana toimin, teki pohjoismaisen yhteishuoltajuuskyselyn, johon tuli 3500 vastausta. Vastausten mukaan suomalaiset isät kokevat eniten syrjintää Pohjoismaista ja 81 % kyselyyn vastanneista oli joko kokonaan tai osittain menettänyt luottamuksen viranomaisiin. Eniten isät toivovat kyselyn mukaan laillisia oikeuksia omiin lapsiinsa ja perhe-elämään.

Toivoisin, että Suomesta tulisi aidosti tasa-arvoinen maa.

Petri Kolmonen (kesk.)

eduskuntavaaliehdokas

Nurmijärvi