Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Päätökset pienten terveysasemien kohtalosta siirtyivät – minne sijoitetaan yli 12 000 ihmisen hoito?

Päätökset Keusoten pienten terveysasemien kohtalosta siirtyvät ja asioita tarkastellaan kesän alkuun asti (NU 22.2.2023).

Mielestäni oikeat päätökset vaativat vielä tarkastelua ja laskutoimituksia, muun muassa kylien väkimäärien ja ikärakenteiden tutkimista ja yhdistyvien tilojen toimivuuden tutkimista. Esimerkiksi minne sijoitetaan yli 12000 ihmisen lääkärin hoito-, neuvola- ja hampaiden hoito? Onko tämä asukasmäärä yhdelle hyvinvointipisteelle liian pieni? Yksi soten päämääristä oli se, että lähipalvelut säilyvät.

Rajamäelle saatiin 2017 uusi portaaton terveysasemarakennus, jossa on tilat hammashoitolalle, neuvolatoiminnalle ja kolmelle lääkärille. Töitä tehtiin tämän onnistumiseksi, vaikka kunnan taholta luotiinkin esteitä, jotta mm. terveysasemamme käyttäjämäärä saatiin näyttämään pienemmältä. Ystäväni Kopunojantieltä varasi aikaa tutulle lääkärille Rajamäelle ja hänelle kerrottiin hänen siitä ja siitä päivästä lähtien kuuluvan Klaukkalan terveysaseman piiriin. Toinen ystävä Kallioportista meni hakemaan rokotusta ja hänen kerrottiin kuuluvan nyt Kirkonkylän terveysaseman hoitoon. Muutokset tehtiin niin hissuksiin, että asukkailla ei siitä mitään tietoa.

Kaiken aikaa kuitenkin Röykän seiskat, kasit ja ysit kävivät kouluaan Rajamäellä, ja käyvät edelleen. Kiljava, Röykkä ja Uusikylä ovat kuuluneet vahvasti Rajamäkeen. 2014 tehdyssä ennusteessa arveltiin vain Klaukkalan ja Nurmijärven Kirkonkylän kasvavan vuoteen 2035, mutta vähän toiselta näyttää nyt. Rajamäen alakoulut ja Seitsemän veljeksen koulu pullistelevat oppilasta. Päiväkodeissakin on täyttä.

Toiminnat voidaan suunnitella ja järjestää kansalaisia tyydyttävästi monella eri tavalla.

60 vuotta sitten matkasi kunnanlääkäri Paavo Hurmerinta Rajamäeltä kerran viikossa hoitajan kanssa Klaukkalan neuvolaan pitämään vastaanottoa kyläläisille. Alkolla ja kunnalla oli sopimus kahdesta lääkärintunnista päivittäin.

Kun irrottauduttiin kunnasta, Alkon oma lääkäri Helsingistä alkoi käydä työterveysasemalla neljänä päivänä viikossa. Siinä vaiheessa järjestin myös laboratoriohoitajan Hyvinkäältä tulemaan kasseineen ja kylmälaukkuineen hoitamaan laboratoriopalvelut kerran viikossa. Kenenkään ei tarvinnut aamutuimaan ravinnotta reissata bussilla, autolla tai fillarilla Hyvinkäälle, vaan sai aloittaa työpäivänsä ja piipahtaa labrassa omalla ajallaan. Se toimi hyvin ja oli edullista.

Terveysasema lääkäreineen ja hoitajineen, hammashoitola ja neuvola ovat Rajamäelle ja sen lähikylille erittäin tarpeelliset. 30 autoa parkkipaikalla ei ole mikään harvinaisuus. Mistä lisätilat Kirkonkylän parkkiin? Miten pienet ja isommat koululaiset hammastarkastuksiin? Rajamäellä tilat ovat keskellä kylää, parkkipaikkoja riittävästi.