Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuori, muista äänestää vaaleissa

Tämä on viesti kaikille 18 vuotta täyttäneille nuorille: äänestä.

Tuoreen gallupin mukaan joka kolmas ei ole äänestämisestään varma (Helsingin Sanomat, 15.3.2023). Tämä on huolestuttavaa, sillä uurnat huutavat kipeimmin tuoreen sukupolven lipukkeita.

Perusteluina äänestämättä jättämiselle tuodaan usein esiin politiikan monimutkaisuus, puhdas mielenkiinnon puute tai se, ettei politiikka vaikuta itseen. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa.

Vaaleissa annetaan ääni sekä nuorten tulevaisuudelle että arjelle. Me elämme päätösten kanssa pidempään.

Nyt päätetään siitä, miten opiskelijoiden köyhyydelle käy. Nyt päätetään myös meidän terveydenhuollosta, tulevaisuutemme työpaikoista, ostamiemme tuotteiden hinnasta, lapsiemme kohtelusta, vanhempiemme hoidosta, Suomen panoksesta valkoisten joulujen eteen sekä luokkalaistemme ihmisoikeuksista.

Jos keksit edes kaksi asiaa joita voisit muuttaa tai joista haluaisit pitää kiinni ympärilläsi, se riittää. Edustuksellinen demokratia ei toteudu, jos päättäjät edustavat keski-ikäisten mielenmaisemaa.

Ehdokkaan etsimiseen esimerkiksi Allianssin nuorten vaalikone on hyvä matalan kynnyksen vaalikone ilman ydinfysiikkaa. Puolueiden päätavoitteiden läpi lukaisu ei vie paljoa aikaa ja perehtyneiltä voi aina kysyä enemmän. Jos sinulle on annettu oikeus äänesi tuomiseen esille, tee se. Sitä tarvitaan. Sillä rakennetaan tulevaisuus.

Ja viimeisenä viesti vanhemman sukupolven poliitikoille: politiikan näyttäytyminen hankalana on teidän epäonnistuminen. Demokratiakasvatusta ja nuorten osallistamista politiikkaan tarvitaan kipeästi enemmän.