Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ville Peltonen vuoden urheilija 1993 Nurmijärvellä

Nurmijärven historiaprojektiin liittyen keskusteltiin yleisötilaisuudessa pääkirjastossa historiasta. Selailin sitä varten paikallislehtiä viime vuosikymmeniltä. Vastaan tuli uutinen, että huipulle nousemassa ollut jääkiekkoilija ja nykyään HIFK:n valmentajana toimiva Ville Peltonen valittiin vuonna 1993 Vuoden urheilijaksi Nurmijärvellä.

Ville oli Nurmijärven Kurran kasvatti ja asui silloin Klaukkalassa, mutta pelasi jo muualla. Onko hän kaikkien aikojen urheilijamme?

Nurmijärven historiaa kirjoitetaan nyt vuodesta 1960 nykypäiviin asti. Siltä ajalta on jo paljon omakohtaisiakin muistoja. Ajanjaksoa leimaa paikkakunnan nopea kasvu – etuineen ja haasteineen.

Ehkä kehitys alkoi Hämeenlinnantien valmistumisesta juuri vuoden 1960 paikkeilla. Tie liitti meidät pääkaupunkiseutuun ja muuhun Suomeen.

Ensimmäiset Nurmijärven messut vuonna 1983 oli yksi virstanpylväs. Kauppias Raimo Rinne oli messupäällikkönä. Paikalliset yrittäjät esittäytyivät Lukkarin koulun alueella. Mieleen jäivät myös eri osastoilla esiintyneet missit, joita oli aikaisemmin nähty vain lehdissä ja TV:ssä.

Esikoiseni syntyi juuri messujen aikana. Toimittajana olin mukana messujärjestelyissä ja kiirettä piti siis myös perhepiirissä.

Messut ovat toistuneet sen jälkeen eri muodoissaan. Niiden perusjuttu on ollut, että ”käyttäkää oman kunnan yrittäjien palveluja”. On tukittu ostovuotoa.

Yllättäen tulivat vastaan myös tietullit. Nurmijärvellä kannatettiin 90-luvulla varovasti tietulleja, joiden toivottiin tukkivan ostovuotoa etelään. Tullit ovat edelleen agendalla, mutta nyt Nurmijärvi vastustaa niitä. Monien työpaikat ja monet kaupan palvelut - ja asiakkaat, olisivat tullimuurin takana. Tie tuo ja vie.

Vuosikymmeniä muistellessa vahvistui käsitys, että ”ei mitään uutta auringon alla”. Koko ajan on koulu- ja terveysasioista keskusteltu kiivaasti, kunta on kamppaillut velkaantumisen kanssa ja yrittänyt saada rahat riittämään.

Lama koetteli meitä 1990-luvulla kuitenkin pahemmin kuin nyt elettävät

kriisivuodet: paljon työttömiä ja konkursseja, valtion ja pankkien lähipalvelut kaikkosivat. Kaikki on nyt netissä.

Kirjoittaja on ex-toimittaja ja kuntapäättäjä (kok.)