Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Katumaasturi versus hilpeä fiude

Kevät ja autokuume kulkevat käsikkäin, eikä se ole muuksi muuttunut edes nyt, elinkustannusten kivutessa vauhdilla. Tämä selviää klaukkalalaisen automyyjän haastattelusta Käytännölliset ja tuoreet autot kiinnostavat, jonka löydät tämän lehden sivulta kahdeksan.

Nurmijärvellä suositaan käytännöllisiä ja käytettyjen autojen kiinnostavuudesta puhuttaessa suht tuoreita menopelejä. Ja kun ympärilleen katsoo, niin farmareilla ja katumaastureilla on täällä tukeva jalansija. Kauppakassit ovat vähemmistönä.

Auto on osalle meistä merkki siitä, miten noin niin kuin menee.

Selitys löytynee lapsiperheiden määrästä ja siitä, että lähes kaikki siirtymät kunnan sisällä on tehtävä autolla, jotta ne sujuisivat jouhevasti. Myös teiden heikkenevä kunto vaatii järeämpiä menopelejä, ja ainakin itse suosin matalalattiaversion sijaan hivenen korkeampaa mallia ympäriinsä pimeässä hortoilevien peurojen vuoksi. Ja totta kai, auto on osalle meistä merkki siitä, miten noin niin kuin menee.

Huonosti, jos minun autoani katsoo. Auto on ollut minulle aina keino siirtyä pisteestä a pisteeseen b. Autolle asettamiani kriteerejä ovat olleet varma käynnistyminen – pakkasellakin. Se ettei kulkupeli lomaile enimmäkseen korjaamolla, eikä hotki koko tiliäni yhdellä tankkauksella.

Ja mikä on lopputulos. Ajan edelleen suhteellisen toimivalla, jo runsaan kymmenen vuoden arvokkaan iän saavuttaneella dieselkulkuneuvolla, jonka sisätilat ovat loppuun hiutuneet ja ulkokuorikin naarmuja ja kolhuja täynnä. Luonnollinen poistuma siis lähestyy.

Vaikka en haluaisi enää pistää pennin hutua peltilehmän hankintaan enkä edesauttaa ilmastonmuutosta yksityisautoilemalla, se on välttämätöntä. Tai sitten edessä on täydellinen elämänmuutos – asuin- ja työpaikan vaihto sekä monista kuljetinta vaativista harrastuksista luopuminen. Ei, ei vielä.

Olen nyt asettanut välttämättömyyskapineelle uusia kriteerejä. Ilmastoasiat painavat enemmän, samoin esteettiset arvot. Näenkin itseni huristelemassa pienenpienellä hilpeänvärisellä fiudella ikuisessa kesäkelissä. Tällä haaveella ei ole mitään tekemistä autoni käyttötarkoituksen kanssa. Tarvitaan kompromisseja, mutta väristä pidän kiinni. Ei mustalle, valkoiselle ja harmaalle!