Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Mauttomin aprillipila, mitä tiedän

Tänään vietetään aprillipäivää, jolloin tunnetusti saa pilailla toisten kustannuksella, hassutella ja huijata leikkimielisesti. Sitten syödään silliä ja juodaan kuravettä päälle. Itse en pidä aprillipäivästä yhtään enkä muista, että olisin koskaan keksinyt mitään pilaakaan tänä päivänä. Monet kuitenkin piloja keksivät ja saavat kunnon naurut toisen huijaamisesta, jos se onnistuu.

Joka aprillipäivä kuitenkin toivon, että yhtä pilaa ei tehtäisi. Ettei somessa näkyisi sitä, mutta joka vuosi olen joutunut pettymään. Enkä vain pettymään, vaan myös suuttumaan. Kyseessä on mauttomin ja tyhmin aprillipila, mitä tiedän: kuva positiivisesta raskaustestistä tai ultrakuvasta, koska se on hauska vitsi. Todellisuudessa se on kaikkea muuta. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry muistuttaa, että tahaton lapsettomuus on näkymätön ja kipeä kriisi. Joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden.

– Aprillipäivänä 1. huhtikuuta on lupa jekuttaa kavereita somessa ja livenä. Yksi paljon käytetyistä aprillipiloista on julkaista sosiaalisessa mediassa kuva raskaustestistä tai ultraäänikuvasta ja huijata näin raskausuutisella. Lapsettomien yhdistys Simpukka ehdottaa, että aprillipilaksi valittaisiin tällä kertaa joku aiheeltaan sensitiivisempi, Simpukka ry kehottaa tiedotteessaan.

Joka aprillipäivä toivon, että yhtä pilaa ei tehtäisi.

Raskausuutisilla pilailu ei naurata tahatonta lapsettomuutta kokevia. Vitsailu saattaa nostaa ahdistavia tunteita pintaan. Simpukka ry:n mukaan Suomessa joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Lukuina määrän on arvioitu olevan 300 000.

Simpukka kysyi Instagram-seuraajiltaan, miltä tuntuu aprillipila raskausuutisesta. Vastanneiden kommentteja on kerätty yhdistyksen tiedotteeseen. Tässä niistä kaksi:

– Aprillipila tuntuu veitsen iskulta suoraan sydämeen. Tuntuu kamalalta, että joku kykenee vitsailemaan sellaisella asialla, joka tuottaa osalle ihmisistä suurinta tuskaa, kertoo yksi vastaaja.

– On aivan järkyttävää, miten he, joilla asiaan ei liity lapsettoman kokemaa surua, edes ilkeävät, eräs kirjoittaa.

Toivottavasti ajattelet tätä ennen kuin julkaiset ”hauskana vitsinä” kuvan positiivisesta raskaustestistä, sillä tuo kuva satuttaa aina jotakin. Raskaaksi tuleminen ei ole koskaan itsestäänselvyys ja aiheella vitsailu on tahottamasti lapsettomien silmissä loukkaavaa.