Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ei hyvältä näytä Keusoten tulevat linjaukset – terveyskeskukset lähtevät

Miten tässä näin on päässyt käymään, kysyy Lassi Markkanen Lukijalta-palstalla.

Jo vanhan Keusoten palvelut saivat käyttäjiltä melkoisesti risuja – eikä tätä uuttakaan Keusotea ole liikaa kehuttu. Kunnallisen hoidon piiriin ei tunnu pääsevän, sillä hoitaja-,lääkäri- ja takaisinsoittopalveluiden takkuaminen tuntuu jatkuvan vuodesta toiseen.

Miten tässä näin on päässyt käymään?

Soteuudistuksen kantavana teemana oli lähipalveluiden turvaaminen ja ennaltaehkäisyyn satsaaminen. Näillä toimilla piti välttyä kalliilta erikoissairaanhoidolta.

Hyvinvointialueen luottamusmiehille järjestetyssä seminaarissa kävi varsin selväksi, että tämän vision voi Keski-Uudellamaalla unohtaa. Meillä terveydenhuollon palveluverkkoa ollaan päinvastoin rankasti supistamassa.

Virkamiesesityksen pohjana tulee olemaan kolmen miljoonan vuokrasäästöt vuoden 2025 loppuun mennessä. Lakkautuslistalla ovat Rajamäen, Kellokosken, Jokelan ja Pornaisten terveyskeskukset – näiden neljän lähipalvelupaikan poistuminen on vain ajan kysymys.

Järkeä tässä ei ole, sillä Keusoten lähes miljardin budjetista kyseisten terveyskeskusten yhteiset vuokrakulut ovat vain 0,9 miljoonaa. Vertailuksi tähän, että pelkästään Järvenpään Justin parkkihallin vuosikulut ovat 0,6 miljoonaa.

Vaikka palveluverkkosuunnitelma on vielä täysin luonnosvaiheessa, niin sen päätöksenteko on pistetty etenemään supervauhdilla. Asia tulee talousjaostoon toukokuussa, aluehallitukseen kesäkuun alussa ja aluevaltuustoon kesäkuun puolessa välissä.

Edes palvelujen järjestämisen lautakunta ei saa aidosti osallistua päätöksentekoon, koska heille kaikki kokousasiat on tuotu vain tiedoksi. Lautakunnan jäsenet istuvat ja kuuntelevat kokouksissaan silmät ja korvat ymmyrkäisinä virkamiesten luento- ja kalvoryöppyjä.

Ja jos vanhat toimintatavat pitävät edelleen paikkaansa, niin palveluja vielä lisääkin heikentävät asiat tuodaan valtuuston päätöspöytään aivan loppuvaiheessa. Näin toimien kansalais- tai luottamusmieskeskustelulle tai ei jää aikaa perehtyä asioihin ja pohjaesitykset menevät helpommin läpi.

Hyvinvointialueen luottamusmiesten pitäisi nyt ottaa itselleen se valta, jonka ovat vaaleissa asukkailta saaneet – ja pistää Keusoten kaikki palvelut oikealle tolalle.

Hyvinvointialueet luotiin asukkaiden turvaksi ja meidän luottamusmiesten pitäisi taata riittävät resulssit homman toimiseksi.