Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Säilyykö yksimielisyys jatkossakin?

Nurmijärven kunnanvaltuuston nimeämä poliittinen ohjausryhmä, jonka tehtävänä oli löytää 9 miljoonan euron säästökohteet kunnan talouden pelastamiseksi, on saanut työnsä valmiiksi. Kaudelle 2023–2026 löytyi 6,8 miljoonan edestä säästöjä. Loppu on tarkoitus kattaa kuntaveron korotuksella vuonna 2027.

Nyt työ jatkuu kunnan hallinnossa. Kunnanhallitus ja valtuusto käsittelevät ohjausryhmän esitystä kesäkuun kokouksissaan, ja yksittäisistä keinoista päätetään osana talousarviovalmistelua. Todennäköisyys, että lopullisessa päätöksenteossa ei kompastuta puolueiden keskinäisiin erimielisyyksiin, on suurempi kuin aiempia säästölistoja käsiteltäessä.

Säästölistat vaikuttavat pikaisesti katsottuna kohtuullisilta.

Tällä kertaa säästöjä on lähdetty etsimään toisella menetelmällä kuin aiempina vuosina, jolloin viranhaltijat etsivät säästökohteita omilta toimialoiltaan ja poliittiset päättäjät joko hyväksyivät tai hylkäsivät ne.

Nyt säästökohteita ovat ohjausryhmässä etsineet poliittiset päättäjät, joiden tavoitteena oli selkeän yksimielisen päätöksen aikaansaaminen.

Tällainen yksimielisyys on poliittisen ohjausryhmän puheenjohtajan Arto Häggin (kok.) mukaan saavutettu. Hän kehuu ohjausryhmässä ja sen ympärillä tehtyä yhteistyötä hyväksi. Työmäärä oli hänen mukaansa hurja ja työn edetessä tehtiin poistoja ja selvennyksiä sekä pyydettiin lisäselvityksiä. Lopputulokseen ollaan kuitenkin Häggin mukaan tyytyväisiä.

Mittavien selvitysten tekemiseen ja säästökohteiden löytämiseksi käytettiin kahta ulkopuolista konsulttia, jotka toivat ohjausryhmän toimintaan paitsi tarpeellisia lisäkäsiä myös ulkopuoliset silmät, joilla asioihin oli mahdollista löytää uusia näkökulmia.

Säästölistat vaikuttavat pikaisesti katsottuna loppusummastaan huolimatta kohtuullisilta. Suureen kuntalaismäärään vaikuttavaan perusopetukseen ei puututa, ei myöskään kotihoidon kuntalisään. Avoin varhaiskasvatus jatkuu, joskin mahdollisesti suppeammassa muodossa kuin ennen. Ihmetystä aiheuttaa kunnassa pitkään kehitetyn alkuluokkatoiminnan alasajo. Yllätyksen taas se, ettei kunnan pienimpien koulujen olemassaoloon olla ainakaan tässä vaiheessa puuttumassa.