Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Alkuluokat aiotaan lopettaa – missä esiopetus järjestetään jatkossa Nurmijärvellä?

Nurmijärvellä aloitettiin alkuluokkakokeilu syksyllä 2018.

Moni Nurmijärvellä työskentelevä varhaiskasvatuksen opettaja, luokanopettaja ja kunnassa asuva lapsiperhe harmistui, kun viime viikolla julkisuuteen tuli tieto alkuluokkatoiminnan mahdollisesta lakkauttamisesta Nurmijärvellä.

Nurmijärven kunnan poliittinen ohjausryhmä esittää alkuluokkatoiminnan pilotoinnin päättämistä ja toiminnan lakkauttamista syksystä 2024 alkaen porrastetusti. Päätökset asiasta tehdään myöhemmin.

Nurmijärvellä aloitettiin alkuluokkakokeilu syksyllä 2018.

Alkuluokalla tarkoitetaan ryhmää, jossa toimii esiopetuksen ja perusopetuksen 1. vuosiluokan ja joissain ryhmissä myös 2. vuosiluokan oppilaita.

Ryhmän toimintaa suunnittelee ja toteuttaa monialainen kasvattajien tiimi luokanopettajia, varhaiskasvatuksen opettajia, koulunkäynninohjaajia ja lastenhoitajia.

Tänä lukuvuonna alkuluokkatoimintaa järjestetään Nurmijärvellä kaikkiaan 17 yksikössä: Karhunkorvessa, Lukkarissa, Maaniitussa, Nukarilla, Palojoella, Perttulassa, Harjulassa, Klaukkalan koulussa, Metsäkylässä, Lepsämässä, Syrjälässä, Valkjärvellä, Vendlaskolanissa, Länsikaaressa, Metsolan päiväkodissa Rajamäellä ja Röykässä.

Moni perhe ja kunnan työntekijä on pitänyt alkuluokkatoimintaa hyvänä ja toimivana ratkaisuna.

Alkuluokka muun muassa mahdollistaa joustavan, lapsen yksilöllistä kehitystä ja kasvua tukevan aloituksen koulupolulla. Alkuluokassa lapsi on voinut ikään kuin edetä oppimisessaan oman kasvun ja kehityksensä mukaisesi vuosiluokasta riippumatta.

Alkuluokat ovat saaneet kiitosta myös muun muassa siitä, että ryhmässä on ollut enemmän aikuisia ja näin ollen enemmän vertaistukea, moniammatillisuutta ja aikaa kohdata lapsia.

Kaiken kaikkiaan alkuluokkatoiminnan nähdään valtakunnallisellakin tasolla madaltavan kynnystä siirtyä esiopetuksesta peruskouluun.

Nyt ilmassa on kuitenkin paljon kysymyksiä, mikäli alkuluokkatoiminta ajetaan Nurmijärvellä alas. Yksi suurimmista kysymyksistä on, kuinka ja missä esikouluopetusta toteutetaan Nurmijärvellä tulevaisuudessa.

Alkuluokkien myötä esikoululaiset siirtyivät monissa paikoissa päiväkodeista koulujen yhteyteen. Löytyykö eskareille enää jatkossa tilaa kouluista? Vai siirtyvätkö eskarit takaisin lähes ääriään myöten täynnä oleviin kunnan päiväkoteihin?

Osin alkuluokilla perusteltiin myös vuonna 2021 esiopetuksen lopettamista yksityisissä päiväkodeissa. Onko mahdollista, että esiopetus palaa yksityisiin päiväkoteihin? Monta kysymystä on vailla vastausta.

Mikäli Nurmijärvi päättää lopettaa alkuluokkatoiminnan, aloitetaan syksyllä 2023 tarkempi suunnitelma alkuluokkatoiminnasta luopumisesta. Alkuluokat toimivat vielä tulevan lukuvuoden 2023–2024 voimassa olevien suunnitelmien mukaisesti. Syksyllä 2023 tehtävä suunnitelma tarkentaa eri yksiköiden kohdalla pilotoimisen päättämisen ja toiminnasta luopumisen aikataulun.

Tärkeää on, että kysymyksiin saadaan hyvissä ajoin vastaukset ennen syksyä 2024, jolloin muutos on astumassa voimaan ja uusi ikäluokka aloittaa esikoulutaipaleen.