Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Edes ammuttu luoti ei satu" – Petra Matsi, 30, hallitsi unimaailmaansa jo lapsena ja nykyisin hän lennähtää unessa vaikka hiekkarannalle

Neljän hengen ruokapöytä kohoaa vaivattomasti ilmaan. Tuoleilla kyydissä istuu kanssani tuntematon pariskunta. Laulamme laulua Jos rakastat pieniä tyttöjä. Nuori mies kertoo olevansa muotoilija. Pöytäryhmän yläpuolella on metallilangasta valmistettu valaisin. Vääntelen sen uuteen muotoon, sanon tulosta taiteeksi. Kun saavumme perille, saan huudot valaisimen muotoilusta ja minulta vaaditaan siitä 400 euron korvausta.

Hyvinhän tämä meni. Lentounen harjoitteluun meni sellaiset pari viikkoa. Olin tosin toivonut näkeväni unta hevosista tai J. Karjalaisesta, mutta menetteli tämäkin.

Kun ihminen kontroilloi omaa untaan, kyseessä on selkouni, englanniksi lucid dream.

Helsingissä asuva, Kuopiosta kotoisin oleva Petra Matsi, 30, on kontrolloinut uniaan jo pienestä pitäen.

– Minulla unen hallinta on huipussaan, kun esimerkiksi päätän, että minuun ammuttu luoti ei satu. Saan painajaiset katoamaan sillä, että uhmaan niitä, Matsi kertoo.

– Osaan herättää itseni unesta. Ajattelen, että avaan käsilläni silmäni ja sitten herään. Minulla unen hallinnan taito on ollut pienestä pitäen. En ole missään vaiheessa tietoisesti opetellut sitä. Aloin ottaa tästä selvää, kun kuulin, että tälle on nimi.

Petra Matsille unien hallinta on tapa rauhoittua.

– Minä olen vähän adhd. Aivoni ovat koko ajan stimuloituna. Olen impulsiivinen – ollut koko elämäni. Olen esimerkiksi muuttanut ulkomaille hetken mielijohteesta, hän kertoo.

– Selkounet ovat minulle keino kontrolloida tätä edes hetken.

Petra Matsi on asunut Englannissa ja Ruotsissa. Hän on reissannut ympäri maailmaa ja viettänyt paljon aikaa Afrikassa. Työ World Visionin ohjelma-asiantuntijana antaa mahdollisuuden matkustaa. Viimeksi komennus oli Kambodžassa Aasiassa, jossa Matsi toimi aluekehitysohjelmassa.

Toisaalta, jos hän kaipaa pikaista matkaa vaikkapa Teksasiin, sekin onnistuu. Sinne voi aina lennähtää – unessa.

– Aloitin lentämisen unissani jo teininä. Saatan siirtyä maasta toiseen lentämällä ja joskus lennän todella korkealla. Olen jopa katsellut maapalloa ilmakehästä, Matsi kertoo.

Usein unissa toistuvat samat asiat. Petra Matsin öihin kuuluvat pilvenpiirtäjien kokoiset tsunamit.

– Ne ovat minun painajaiseni. Koska osaan hallita uniani, annan hyökyaallon tulla. Päätän, että tämä laiva jolla olen, seuraa aallon mukana, mutta ei uppoa.

Hämmästelemme hetken aikaa uniemme samankaltaisuutta: toimittajakin nostelee uponneita laivoja öisin.

– Usein unessa olen risteilyaluksella, siellä on menossa bileet. Eksyn enkä löydä hyttiäni. Silloin avaan jonkin oven ja päätän, että tämä on minun huoneeni.

Petra Matsi on unissaan luonut kokonaisen uuden kaupungin, jonne hän palaa toistuvasti. Kaupunki on sekoitus Helsinkiä ja Lontoota.

– Lisäksi vietän öitäni ihanilla saarilla trooppisessa lämmössä. Sinne menen etenkin talvella.

Monesti uni vie lapsuuteen ja mummolan taloon. Siinä on erilaisia kerroksia ja talossa tapahtuu paljon.

Unen kulkua voi muuttaa kesken unen. Kun sen oppii, unien ohjailusta tulee helppoa. Tietyn unen voi myös kutsua.

– Illalla tiedostan, että nyt haluan tietyn unen. Ikään kuin kutsun sen päähäni miettimällä unen teemoja. Eivät ne aina tule ihan sellaisina, Matsi nauraa.

Joskus hän viettää suorastaan kuumia öitä – silloin paikalle tulee Brad Pitt, joka on vielä komeampi kuin se oikea näyttelijäkomistus.

– Shoppailen öisin tosi paljon. Saan valita ihan mitä vain, mutta en löydä esimerkiksi oikeaa kokoa. Yleensä olen silloin jossain isossa ostoskeskuksessa tai lentolentällä.

Peiliin katsominen unessa on pelottava kokemus.

– Peilikuva ei ole aivan tarkka ja mietin, uskallanko katsoa vai en.

Joskus uni voi olla kovin todentuntuinen, mutta kokeneilla selkouneksijoilla on omat tapansa selvittää, nukkuvatko he.

– Unessa voi laskea vaikka sormet. Jos niitä on kymmenen, oletkin hereillä, Matsi nauraa.