Mitä tunnetut Nurmijärven miehet ajattelevat naisista? Tähän kysymykseen on mahdollista saada vastauksia naistenpäivänä 8.3., kun Nurmijärven seurakunta järjestää Naistenpäivän All Male Panelin.
Panelisteina ovat Rajamäen uimahallin toimitusjohtaja Juha Ahonen, taiteilija Niko Saarinen, salibandyvalmentaja Sami Saarikoski, kunnan viestintäpäällikkö Teemu Siltanen sekä seurakunnan nuorisotyöntekijä Timo Liimatta Paneelissa he keskustelevat siitä millainen nainen on heidän näkökulmastaan työkaverina, kumppanina, ystävänä, muusana, valmennettavana jne.
Paneeliavetävät seurakunnan 2. kappalainen ja seksuaalineuvoja Anna-Kaisa Tenhunen sekä tiedottaja Piia Ahtee
Saarinen sanoo, että pyyntö panelistiksi oli niin mielenkiintoinen tarjous, ettei siitä voinut kieltäytyä.
– Haluan haastaa itseäni mukavuusalueen ulkopuolella ja oppia taas etten tiennytkään kaikesta kaikkea.
Hän odottaa innolla keskustelua tasa-arvosta.
– Sitä luulee olevansa kovasti valveutunut esimerkiksi tasa-arvoasioissa, mutta toisinaan huomaa omassa käytöksessä melko vanhanaikaisia piirteitä. Odotan paneelilta haastavaa keskustelua ja toivoisin oppivani yleisöltä ja muilta panelisteilta uusia tapoja ajatella.
– Uskon, että paneelissa on sanavalmista ja älykästä porukkaa, joilla on varmasti kuulemisen arvoista asiaa. Mielenkiintoa lisämaustetta tuo vielä porukan erilaiset lähtökohdat, sanavalmius ja pilke silmäkulmassa, Saarinen arvioi.
Teemu Siltanen kertoo puolestaan lähteneensä mukaan, koska pitää sukupuoliin liittyviä mielikuvia ja määritelmiä loistavana paneelikeskustelun aiheena.
– Omaan elämääni on aina kuulunut voimakastahtoisia ja älykkäitä naisia, ja on kiinnostavaa kuulla, millaisia näkökulmia muilla on aiheeseen, Siltanen sanoo.
Siltanen toteaa, että jo paneelin nimi All Male Panel sisältää jo konseptina ironian häivähdyksen, joka pakottaa irrottautumaan sukupuoleen liittyvistä stereotypioista. Tenhusen mukaan nimi on tarkoituksella juuri sellainen.
Tapahtuman taustalla on viiden hengen naisporukka, seurakuntalaisia ja työntekijöitä. Kun naiset rupesivat miettimään ohjelmaa naistenpäiväksi, oli porukka yhtä mieltä sitä, että olisi mielenkiintoista kuulla miesten näkökulmaa aiheeseen.
– Emme halunneet naisten hemmottelupäivää tai korostaa äitiysihanteita, vaan ihan rehellistä puhetta esimerkiksi siitä, onko esimerkiksi naisilla ja miehillä tasa-arvo sekä onko naisen ja miehen tasa-arvo samanlaista. Naistenpäivä kun on kuitenkin tasa-arvon päivä, Tenhunen muistuttaa.
Järjestäjät miettivät ensin, että kutsuttaisiinko paneeliin julkisuudesta tunnettuja miehiä, mutta Tenhusen mukaan he halusivat paikalle nimenomaan paikallisesti tunnettuja henkilöitä.
Tenhunen on ilahtunut siitä, että kaikki miehet olivat heti valmiita lähtemään mukaan, ja paneeliin on saatu monen eri alan edustajia. Osa panelisteista on myös isejä, joten Tenhusen mukaan paneelissa tullaan varmasti myös puhumaan perhedynamiikasta. Äitiys ei ole kuitenkaan pääasiassa, vaan naiset.
– Jokainen keskustelija tuo omaa näkökulmaansa keskusteluun. Esimerkiksi Saarikoski on valmentanut nuoria naisia, joten on mielenkiintoista kuulla millaisia naiset ovat valmennettavina.
– Tarkoitus ei ole kuitenkaan keskustella otsa rytyssä vakavasti, vaan ihan vapaasti, vaan vapaasti ja iloiten moninaisuudesta, jota on sekä miehissä että naisissa.
– Haluamme pitää matalan kynnyksen, jotta kuka vaan voi tulla kuuntelemaan keskustelua ja osallistumaan siihen. Toivomme paikalle siis myös miehiä. Kirkon ydinsanoma on, että olemme tasa-arvoisia, arvokkaita kaikki ja meitä jokaista tarvitaan. Paneelin jälkeen on myös aikaa yleisökysymyksille ja tilaisuuden jälkeen kahveilla voi jatkaa keskustelua.