Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pysäköintinormin uusiminen loppusuoralla – vähintään yksi autopaikka kerrostaloasuntoa kohti

Nurmijärven pysäköintinormin uusiminen on loppusuoralla. Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta hyväksyi uuden normin tiistaina.

Mikäli kunnanhallitus ja valtuusto hyväksyvät sen, Nurmijärvellä pitää jatkossa olla erillispientalojen korttelialueella (AO) kaksi autopaikkaa asuntoa kohti ja rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialueella (AR) 1,5 autopaikkaa asuntoa kohti.

Asuinkerrostalojen korttelialueella (AK) tulee olla yksi autopaikka 70k-m2 kohti, kuitenkin vähintään yksi autopaikka/asunto. Liiketiloilla tulee uuden normin mukaan olla yksi autopaikka 30k-m2 kohti ja toimistotiloilla yksi autopaikka 50k-m2 kohti.

Pysäköintinormia käytetään asemakaavoissa periaatteellisena lähtökohtana, josta on mahdollista poiketa perustellusta syystä.

Valmistelutyössä on huomioitu Nurmijärven hajanainen kaupunkirakenne ja taajamien etäisyys toisistaan, samoin se, että julkiset ja kaupalliset palvelut eivät ole keskittyneet yhteen taajamaan, vaan eri taajamat tarjoavat eri palveluja.

Nurmijärven julkista liikennettä ei pidetä niin kattavana, että se tarjoaisi vaihtoehdon yksityisautoilulle. Koska Nurmijärvellä elämiseen ja liikkumiseen tarvitaan auto jatkossakin, ei autonomistuksen uskota vähenevän.

Uusi pysäköintinormi pohjautuu Tilastokeskuksen vuoden 2018 tietoon, jonka mukaan Nurmijärvellä on 29 111 rekisteröityä henkilöautoa. Saman tietokannan mukaan Nurmijärvellä on 17 816 asuntokuntaa.

Henkilöautoja asuntokuntaa kohti Nurmijärvellä on 1.63. Vastaava luku Espoossa on 1.12, Vantaalla 1.19 ja Tuusulassa 1.70. Uudellamaalla vertailuluku on 1.09 ja koko maassa 1.29.

Klaukkalan ja Kirkonkylän taajamien osalta valmistui jo alkuvuodesta 2019 pysäköintinormiselvitys, joka sisälsi myös uuden pysäköintinormisuosituksen. Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta palautti kuitenkin asiansilloin uudelleen valmisteltavaksi.

Vuoden 2019 pysäköintinormiselvityksen pohjalta laaditussa pysäköintinormisuosituksessa autopaikkoja oli huomattavasti vähemmän kuin nyt käsittelyssä olevassa suosituksessa. Selvitykseen liittyvissä haastatteluissa rakennusliikkeiden ja vuokra-asuntoyhtiön edustajat pitivät tällä hetkellä voimassa olevia normeja tarpeettoman tiukkoina. Etenkin vuokra-asumisessa pysäköintitarve nähtiin vähäisempänä kuin paikkavaatimus.

Tällä hetkellä voimassa oleva pysäköintinormisuositus on vuodelta 1991. Sitä ei pidetä enää ajanmukaisena, eikä sitä ole viime aikoina käytetty. Uusimmissa kaavoissa kerrostaloalueilla on käytetty pääsääntöisesti arvoa yksi autopaikka 70 k-m2 kohti tai joissain tapauksissa arvoa yksi autopaikka 85 k-m2 kohti.

Viirinlaakson alueella matkakeskuksen korttelin kaavassa autopaikkoja on määrätty yksi 100 k-m2 kohti.