Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset töpeksivät kahvinkeitossa – "Tulee kitkerää ja pahanmakuista"

Moni suomalainen kahvinkeittelijä uskoo, että mitä enemmän kahvia keittäessä käyttää kahvinpuruja, sitä vahvempaa kahvia saa. Lisäämällä määrällisesti enemmän kahvipuruja kahvista ei kuitenkaan tule vahvempaa, vaan kitkerämpää, pahanmakuista kahvia. Kitkeryyttä ei tällaisesta väärin keitetystä kahvista saa pois käyttämällä esimerkiksi tavallista enemmän maitoa kahvinsa kanssa, jos maitokahvia juo.

– Mittaamalla enemmän kahvipuruja keittimeen kahvista tulee kitkerää ja pahanmakuista. Jos haluaa vahvempaa kahvia, kannattaa valita makuprofiililtaan voimakkaampi kahvi tai käyttää paahtoasteeltaan tummempaa kahvia, vahvistaa asian Johan & Nyström -kahvipaahtimon Ville Salo Helsinki Coffee Festivalin tiedotteessa.

Kahviin liittyy monia syvälle pinttyneitä uskomuksia. Monet niistä ovat todellisuudessa myyttejä, eivätkä paranna kahvin makua tai valmistuskokemusta. Kahvielämystä voi kuitenkin kehittää pienillä nikseillä, kuten oikeilla mittasuhteilla, raikkaalla vedellä ja erillisellä kaatokannulla. Kahvin laatu ja tuoreus sekä laitteiden puhtaus vaikuttavat kahvin makuun huomattavasti, huomautetaan tiedotteessa.

Kahvi myös täytyy säilyttää oikein, jotta sen sisältämä kahvirasva ei eltaannu.

– Kahvin voi pakastaa ilmatiiviisti pakattuna silloin, jos sen käyttöön tulee pidempi tauko. Kun kahvin ottaa pakastimesta, tulee sen antaa hiljalleen lämmetä huoneenlämmössä ennen paketin avaamista. Kohmeisen pavun jauhaminen tai kahvin valmistaminen jäisestä kahvista ei missään nimessä ole maun kannalta suositeltavaa. En kuitenkaan suosittelisi pakastamaan kahvia, koska kahvi on aina parhaimmillaan tuoreena, Salo täsmentää.

Vesi kannattaa aina kaataa erillisellä kannulla keittimeen.

– Tällä tavoin toimien kahvinkeittimeen kertyy vähemmän rasvaa, ja se pysyy paremmin puhtaana, kertoo Moccamasterin maajohtaja Tiina Airola tiedotteessa.

Mutta mikäpä auttaa niin sanottuihin kahviövereihin eli liialliseen kahvin kittaamiseen? Monet saattavat saada liiallisesta kahvinjuonnista erilaisia oireita, kuten hermostuneisuutta, hikoilua tai vatsanväänteitä.

– Olemme huomanneet, että banaani auttaa kahviövereihin, sillä banaanissa on magnesiumia, kaliumia ja kuituja. Siinä on happoja sitovia ominaisuuksia, jotka auttavat muun muassa närästykseen. Kuidut taas ovat apu vatsaväänteisiin. Kahvi nostaa verenpainetta, banaanin sisältämä kalium taas laskee sitä, kertoo Helsinki Coffee Festivalin järjestäjä Maija Kestilä tiedotteessa.

Kahvifestari järjestetään huhtikuussa Kaapelitehtaalla.