Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Uudellemaalle uusi turvakoti – aloitti toiminnan Keravalla

Paasikiven Nuorisokylän Säätiön ylläpitämä Keski-Uudenmaan turvakoti aloitti toimintansa Keravalla tiistaina.

Ympärivuorokautisesti toimiva turvakoti on tarkoitettu tilapäiseksi asuinpaikaksi kaikille, jotka kokevat perheessään tai lähisuhteessaan väkivaltaa tai sen uhkaa. Turvakodissa saa suojan väkivallalta ja siellä tarjotaan myös ammatillista apua väkivallan loppumiseksi.

Turvakoti toimii keskellä Keravaa, Porvoonkatu 10:ssa sijaitsevan palvelutalon ylimmässä kerroksessa. Turvakotiin voi hakeutua ohjattuna tai oma-aloitteisesti ilman lähetettä.

Turvakodissa on vastaavan sosiaalityöntekijän Asta Närhin mukaan kiinnitetty erityistä huomiota turvallisuustekijöihin: tilat esimerkiksi sijaitsevat usean lukitun oven takana.

Avarissa, valoisissa ja vastikään remontoiduissa tiloissa on seitsemän perhepaikkaa. Kalustettujen asuntojen koko vaihtelee yksiöistä tilavampiin perheasuntoihin.

– Meillä on Suomen muista turvakodeista poiketen huomioitu myös ikääntyvien ihmisten tarpeet, kertoo Paasikiven Nuorisokylän Säätiötä johtava Anne Arkko

Asuntojen lisäksi turvakodissa on muun muassa lasten leikkihuone, yhteinen ruokailutila sekä tiloja asiakastapaamisiin.

– Keskimäärin asiakas viettää turvakodissa 15 vuorokautta. Palvelu on asiakkaille maksuton, Anne Arkko korostaa.

Turvakotiin on palkattu seitsemän kokoaikaista työntekijää. Lisäksi tarvitaan tuntityöntekijöitä.

Keski-Uudellemaalle on toivottu omaa turvakotia jo vuosikausia. Tähän asti lähimmät turvakodit ovat sijainneet pääkaupunkiseudulla ja Lahdessa.

Anne Arkko kiittelee tuusulalaisen rakennusfirman ripeyttä, jonka ansiosta tilat Keravalla saatiin nopeasti käyttöön. Arkko ja Asta Närhi uskovat, että turvakodille on kysyntää.

– Olen työskennellyt aiemmin Espoossa turvakodissa, jossa turvakodin käyttöaste oli 90–100 prosenttia. Usein kysyntää ilmenee enemmän vapaiden ja lomakausien jälkeen, Asta Närhi tietää.

– Turvakoteja koordinoiva THL on etukäteen arvioinut, että Keravan turvakodilla olisi tänä vuonna noin 200 asiakasta, joista puolet olisi lapsia, Anne Arkko selvittää.