Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rokotus kannattaa vielä ottaa: influenssaepidemian huippu edessä maaliskuussa

Influenssaepidemia on käynnistynyt tänä talvena tavallista hitaammin, mutta viime päivinä influenssa-aktiivisuus on lisääntynyt.

Epidemian huippua odotetaan kuitenkin vasta maaliskuulle, joten rokotteen ehtii vielä ottaa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Suojan muodostumisessa kestää noin kaksi viikkoa, joten rokote kannattaa ottaa mahdollisimman pian.

– Tällä kaudella influenssa vaikuttaa etenevän hitaasti. Alustavien arvioiden perusteella rokotteen teho on ikäihmisillä kohtuullisen hyvä ja lapsilla hyvä, joten rokotteen ottamisesta on edelleen hyötyä. Etenkin 65 vuotta täyttäneiden ja riskiryhmiin kuuluvien kannattaa vielä ottaa rokote, sanoo tiedotteessa ylilääkäri Hanna Nohynek

Influenssarokotetta on annettu julkisessa terveydenhuollossa tähän mennessä noin 1,1 miljoonaa annosta.

Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, joten rokote täytyy ottaa joka vuosi.

THL tiedottaa, että influenssarokotteen saavat maksutta kaikki 65 vuotta täyttäneet, kuusivuotiaat ja sitä nuoremmat lapset puolivuotiaaksi asti, raskaana olevat ja sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Edelleen rokotteen saavat maksutta vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri, varusmiespalveluksen aloittavat miehet ja naiset ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö.

Rokotetta tarjotaan myös laitoksissa kuten vastaanottokeskuksissa ja vankiloissa pitkään oleville.

Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa sen omassa terveyskeskuksessa tai neuvolassa. Muut voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen terveysasemalla.

Rokotteen voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Osa työnantajista tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.

– Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Rokotteen ottaminen ehkäisee influenssan leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä, Hanna Nohynek muistuttaa.

Epidemiakynnys on ylittynyt influenssatartuntojen määrässä, mutta tartuntoja on toistaiseksi aiempia vuosia vähemmän.

A-virukseen sairastuneita on tilastoitu toistaiseksi runsaat 6 500 ja B-virukseen sairastuneita noin tuhat.

THL:n erityisasiantuntija Niina Ikosen mukaan influenssaa on todettu eri puolilla Suomea ja kaiken ikäisillä, mutta influenssa-aktiivisuudessa on alueellisia eroja.

Influenssa-aktiivisuus on korkeaa Pohjois-Karjalassa ja suuressa osassa maata kohtalaista.