Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

FinSote-tutkimus: Yksinäisyys vaivaa aikuisia Nurmijärvellä

Itsensä yksinäiseksi tuntevien aikuisten määrä on nurmijärvellä Keski-Uudenmaan suurin. Tämä selviää FinSote-tutkimuksen vastauksista.

Toiseksi nurmijärveläisen aikuisväestön hyvinvoinnin haasteeksi nousee ylipainon ja lihavuuden yleisyys erityisesti nuorilla miehillä ja naisilla. Nurmijärveläisistä aikuisista noin 26% on tutkimustulosten mukaan lihavia tai ylipainoisia. Luku on Keski-Uudenmaan korkein. Keski-Uudenmaan alueen keskiarvo tässä asiassa on noin 22%.

Vastaavasti 20% nurmijärveläisistä aikuisista harrastaa liikuntaa säännöllisesti useita tunteja viikossa. Luku on Keski-Uudenmaan kuntien heikoin.

Nurmijärvellä liikkumattomuuden ja ylipainoisuuden haasteeseen vastaa Keusoten erityisasiantuntija Tero Seitsosen mukaan esimerkiksi Keusoten kuntien liikuntapalveluiden ja Keusoten yhteistyössä aloittama elintapa- ja liikkumisneuvonnan kehittämistyö. Se tuo päivitettyjä toimintamalleja liikkumisen lisäämiseen ja elintapaneuvontaan.

Lasten liialliseen paikallaan oloon vastaa hyvinvointikoordinaattori Kaisa Laineen mukaan muun muassa Nurmijärven Liikkuva koulu-hanke.

– Toimintaa on rakennettu poikkihallinnollisella yhteistyöllä opetustoimen, liikuntatoimen, nuorisopalveluiden sekä varhaiskasvatuksen kanssa, Laine kertoo.

Tutkimustulosten mukaan myös huonoina pidetyt julkiset liikenneyhteydet haittaavat aikuisten hyvinvointia, samoin heikentyneeksi koettu työkyky. Se on Nurmijärvellä yleisempää kuin pääkaupunkiseudun suurissa kaupungeissa ja hieman yleisempää kuin koko maassa keskimäärin.

Toisaalta nurmijärveläiset aikuiset kokevat taloudellisen niukkuuden vähäisemmäksi kuin se koetaan koko maassa, elämänlaadun hyväksi ja elinympäristön turvalliseksi. Myös vakavat toimintarajoitteet ovat Nurmijärvellä koko maata vähäisempiä.

Vastausaktiivisuus FinSote-kysymyksiin oli Nurmijärvellä 35,8%, mikä on pieni otos kuntalaisista.

Ikäryhmittäin tarkasteltuna vastauksien kattavuus on yli 75-vuotiaiden osalta 55%, 55–74-vuotiaiden osalta 52,5% ja 20–54-vuotiaiden osalta 22,35%.