Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven kotisairaanhoitajille vaaditaan parempia parkkipaikkoja

Nurmijärven vanhusneuvosto ja -vammaisneuvosto pyytävät nyt nurmijärveläisiä taloyhtiöitä varamaan kotihoidolle pysäköintipaikkoja mahdollisimman läheltä kiinteistöjen kulkuovia.

Nurmijärvellä on 330 kotihoidon asiakasta eri puolilla kuntaa. Vanhusneuvoston puheenjohtaja Erkki Partanen ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Kimmo Viisanen muistuttavat, että monet asiakkaista asuvat asunto-osakeyhtiöiden hallinnoimissa kiinteistöissä.

– Kotihoidon työntekijät kohtaavat asiakaskäynneillä usein pysäköintiongelmia, sillä hoitohenkilökunnalla ei ole esimerkiksi huoltoajoneuvoille myönnettävää oikeutta pysäköidä piha-alueelle. Pysäköintipaikat ovat myös usein täynnä, ja parkkipaikan etsiminen saattaa viedä paljon aikaa. Autopaikan etsimisen sijaan kotihoidossa työskentelevien pitäisi saada olla asiakkaan luona työtään tekemässä, Viisanen ja Partanen muistuttavat taloyhtiöiden edustajille osoittamassaan kirjeessä.

Partanen ja Viisanen tietävät, että joskus kotisairaanhoidossa työskentelevä saattaa myös joutua jättämään autonsa sakkopaikalle mennessään asiakkaan luo.

– Tästä aiheutuvat kustannukset joutuu työntekijä itse maksamaan.

Tieliikennelain mukaan poliisi voi myöntää vaikeasti vammaisen henkilön kuljettamista varten pysäköintiluvan. Mainitulla pysäköintiluvalla saa ajoneuvon pysäköidä maksulliselle pysäköintipaikalle maksua suorittamatta ja alueelle, jossa pysäköinti on liikennemerkein kielletty sekä rajoitusta pidemmäksi ajaksi sellaiselle pysäköintipaikalle, jossa pysäköinnin enimmäisaika on liikennemerkein rajoitettu.

Esimerkiksi kotisairaanhoitajille tai muille kotikäyntejä tekeville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ei pysäköintilupia ole sisällytetty tieliikennelain säännöksiin.

Asia on toki muuttumassa, kun uusi tieliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020. Lakihankkeen valmistelussa liikenne- ja viestintävaliokunta on edellyttänyt, että valtioneuvosto valmistelee yhteistyössä kuntien ja muiden toimijoiden kanssa yhtenäisen ratkaisun kotihoidon ja vastaavien kotiin tarjottavien palvelujen työntekijöiden pysäköinnin helpottamiseksi. Lopputuloksesta ei ole kuitenkaan vielä tietoa.

Sen vuoksi Nurmijärven kunnan vanhus- ja vammaisneuvostot esittävät asunto-osakeyhtiöiden edustajille, että taloyhtiöt varaisivat ja merkitsisivät pysäköintipaikat kotihoidolle mahdollisimman läheltä kiinteistöjen kulkuovia.

– Lisäksi vanhus- ja vammaisneuvostot esittävät, että taloyhtiöt mahdollistaisivat kotihoidon työntekijöiden esteettömän kulun rappukäytäviin ja täten asiakkaiden huoneistojen oville.