Nurmijärven kotisairaanhoitajille vaaditaan parempia parkkipaikkoja

Vanhus- ja vammaisneuvostot toivovat, että kotihoidolle jäisi enemmän aikaa työntekoon, eikä parkkipaikkojen etsimiseen. Kuvituskuva. Arkisto/ Pia Vakkari

Riikka Laine

Nurmijärven vanhusneuvosto ja -vammaisneuvosto pyytävät nyt nurmijärveläisiä taloyhtiöitä varamaan kotihoidolle pysäköintipaikkoja mahdollisimman läheltä kiinteistöjen kulkuovia.

Nurmijärvellä on 330 kotihoidon asiakasta eri puolilla kuntaa. Vanhusneuvoston puheenjohtaja Erkki Partanen ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Kimmo Viisanen muistuttavat, että monet asiakkaista asuvat asunto-osakeyhtiöiden hallinnoimissa kiinteistöissä.

– Kotihoidon työntekijät kohtaavat asiakaskäynneillä usein pysäköintiongelmia, sillä hoitohenkilökunnalla ei ole esimerkiksi huoltoajoneuvoille myönnettävää oikeutta pysäköidä piha-alueelle. Pysäköintipaikat ovat myös usein täynnä, ja parkkipaikan etsiminen saattaa viedä paljon aikaa. Autopaikan etsimisen sijaan kotihoidossa työskentelevien pitäisi saada olla asiakkaan luona työtään tekemässä, Viisanen ja Partanen muistuttavat taloyhtiöiden edustajille osoittamassaan kirjeessä.

Partanen ja Viisanen tietävät, että joskus kotisairaanhoidossa työskentelevä saattaa myös joutua jättämään autonsa sakkopaikalle mennessään asiakkaan luo.

– Tästä aiheutuvat kustannukset joutuu työntekijä itse maksamaan.

Tieliikennelain mukaan poliisi voi myöntää vaikeasti vammaisen henkilön kuljettamista varten pysäköintiluvan. Mainitulla pysäköintiluvalla saa ajoneuvon pysäköidä maksulliselle pysäköintipaikalle maksua suorittamatta ja alueelle, jossa pysäköinti on liikennemerkein kielletty sekä rajoitusta pidemmäksi ajaksi sellaiselle pysäköintipaikalle, jossa pysäköinnin enimmäisaika on liikennemerkein rajoitettu.

Esimerkiksi kotisairaanhoitajille tai muille kotikäyntejä tekeville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ei pysäköintilupia ole sisällytetty tieliikennelain säännöksiin.

Asia on toki muuttumassa, kun uusi tieliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020. Lakihankkeen valmistelussa liikenne- ja viestintävaliokunta on edellyttänyt, että valtioneuvosto valmistelee yhteistyössä kuntien ja muiden toimijoiden kanssa yhtenäisen ratkaisun kotihoidon ja vastaavien kotiin tarjottavien palvelujen työntekijöiden pysäköinnin helpottamiseksi. Lopputuloksesta ei ole kuitenkaan vielä tietoa.

Sen vuoksi Nurmijärven kunnan vanhus- ja vammaisneuvostot esittävät asunto-osakeyhtiöiden edustajille, että taloyhtiöt varaisivat ja merkitsisivät pysäköintipaikat kotihoidolle mahdollisimman läheltä kiinteistöjen kulkuovia.

– Lisäksi vanhus- ja vammaisneuvostot esittävät, että taloyhtiöt mahdollistaisivat kotihoidon työntekijöiden esteettömän kulun rappukäytäviin ja täten asiakkaiden huoneistojen oville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sääksin alkukesän suositut saunaillat peruttu – "Seuraamme tilannetta"
 2. Nurmijärven uimarannat aukeavat – käyttäjiä suositellaan pitämään kahden metrin turvavälit
 3. Eppu Normaalin keikka Taaborilla perutaan – oli jo loppuunmyyty
 4. Eroselvitystä vaatineelta Maiju Tapiolinnalta runsaasti kritiikkiä Keusotelle – "Jos kyse olisi yksityisestä yrityksestä, niin olisi johto vaihtunut"
 5. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 6. Sääksin rantakahvila avautuu – tuhopolton vauriot korjattu
 7. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 8. Keusoten puhelinpalvelussa teknisiä ongelmia – palvelukatkoksia ja puheluiden ruuhkautumista
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Nurmijärven kirjastot avaavat 2,5 kuukauden tauon jälkeen – palvelevat läpi kesän
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 14. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.