Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valoteos onnistui yli odotusten – "Positiivisen näkyvyyden osalta kaikkien aikojen ennätys"

Helsinki–Tampere-moottoritien ylittävässä Nurmijärven risteyssillassa ja sen viereisillä kallioilla esillä ollut valoteos onnistui yli odotusten, kertoo Seitsemän veljeksen 150-vuotisjuhlavuoden projektityöntekijä Janne Raudaskoski Nurmijärven kunnalta.

Valoteos syttyi 2. helmikuuta, jolloin tuli kuluneeksi 150 vuotta Seitsemän veljestä -romaanin ensimmäisen vihkon julkaisusta. Valoteos sammui viime sunnuntaina 9. helmikuuta.

– Teoksella tavoiteltiin näkyvyyttä juhlavuodelle ja Nurmijärvelle. Tavoitteessa onnistuttiin, sillä juhlavuoden avausviikko tapahtumineen sai mediaseurannan mukaan laskennallisesti noin 32 miljoonaa mediakontaktia, Raudaskoski kertoo.

Raudaskosken mukaan mediakontaktit on laskettu kunnan viestinnän käyttämien mediaseurantapalveluiden ilmoittamista tavoittavuusluvuista. Lukuun on yhteenlaskettu kaikki erilliset jutut ja se kuinka monta lukijaa, katsojaa tai kuuntelijaa kyseinen media potentiaalisesti tavoittaa.

– Mediahuomio on todennäköisesti positiivisen näkyvyyden osalta Nurmijärven kaikkien aikojen ennätys.

Valoteoksesta uutisoitiin myös isoissa valtakunnan medioissa, kuten Ylen pääuutisissa, MTV:n uutisissa ja Helsingin Sanomissa.

Valoteosta pystyi seuraamaan myös nettistriimin kautta, josta kuuli myös valoja ohjaavan ääniraidan. Livevideota seurasi viisi tuhatta katsojaa.

– Tällainen live-mahdollisuus on hyvin harvinainen teosten yhteydessä, Raudaskoski kertoo.

Raudaskosken mukaan valoteos oli tekijöiden mielestä erittäin onnistunut myös taiteellisilta ansioiltaan. Valotaiteilija Antti Helmisen ja äänitaiteilija Antti Nykyrin teoksen toteuttivat Sun Effects Oy ja Electro Waves Oy Nurmijärven kunnan tilaamana.

– Valaistus muuttui joka päivä kuvaten eri veljestä ja teos eli veljesten sitaattien mukaan. Puhe teosta ohjaavana elementtinä oli asia, joka sai huomiota myös kansainvälisesti valotaiteen tekijöiden keskuudessa.

Raudaskoski kertoo saaneensa valoteoksesta paljon myönteistä palautetta. Myös muun muassa Nurmijärven Uutisten Facebook-sivustolla valoteosta kehuttiin ja vastaavia toivottiin lisää. Osa kuitenkin hämmästeli sitä, miten muut kuin moottoritiellä autolla liikkuvat näkisivät teoksen livenä.

– Myönteistä palautetta on tullut hyvin paljon. Kun tehdään valoteos moottoritielle ja ohi ajavien ajoneuvojen määrä on valtava, niin mukaan mahtuu toki myös muutamia negatiivisia palautteita.

– Negatiivisen palautteen määrä on positiiviseen palautteeseen verrattuna kuitenkin hyvin pieni.

Raudaskosken mukaan monimuotoinen palaute on kuitenkin ymmärrettävää, kun kyse on taiteesta.

– Taiteen tehtävä on tehdä asioita näkyväksi, herättää tunteita ja keskustelua. Tässä Veljesten valo -teos onnistui hyvin.

Kaiken kaikkiaan valoteoksen toteutus oli iso ponnistus kunnalta.

Raudaskoski kertoo, että tuotantoprosessi moottoritien varteen sijoittuvassa valoteoksessa kesti kaiken kaikkiaan noin 1,5 vuotta.

– Ely-keskukselta haettiin lausunto tammikuussa 2019, jonka jälkeen käytiin dialogia ely-keskuksen kanssa läpi vuoden, Raudaskoski kertaa.

– Suunnitelmista tehtiin muun muassa 3D-mallinnokset, joissa otettiin huomioon muun muassa heijastuskulmat, valoteho, lamppujen kiinnitykset ja mahdolliset lumikuormat lumiauroista.

Projektille piti hakea myös työlupa, johon kuului esimerkiksi tietyömaan perustamissuunnitelmat ja liikenneturvakoulutukset valoteoksen tekijöille.

– Ennen teoksen rakentamista piti olla myös yhteydessä poliisiin, Destiaan sekä liikennekeskukseen.

Nurmijärven kunta sai juhlavuoden hankkeelle avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

– Ilman saatua avustusta ja Nurmijärven Sähkön sponsorointia sillan valaisua ei olisi voitu toteuttaa.