Espoossa monenlaista hiihtolomatekemistä – ruoki vaikka poroja tai käy karhunpesässä

Luontokeskus Haltian näyttelyssä voi vierailla myös karhunpesässä. Päivi Tuovinen

Sirkku Aalto

Ulkoile luonnossa, ruoki poroja tai vieraile vaikkapa karhunpesässä. Espoon Nuuksio vain muutamien kilometrien päässä Nurmijärveltä tarjoaa monenlaista koko perheelle sopivaa talvilomatekemistä.

Suomen luontokeskus Haltiassa voi talvilomien aikaankin tutustua maksua vastaan luontoon, vaikka sää ei suosisi ulkoilua. Etelä-Suomen koululaisten talvilomaviikolla 8 Haltia on poikkeuksellisesti avoinna joka päivä kello 10–17.

Haltian näyttelyissä voi talvilomaviikoilla tutustua lintukirjan kuvituksiin, lumileopardeihin ja Suomen luontoon eri vuodenaikoina. Lapsille ihmeteltävää tarjoaa ainakin Suomen luonto -päänäyttelyn pesämaailma, jossa voi vierailla esimerkiksi ketunkolossa tai uinuvan karhun pesässä.

Tiibetin ylängöillä elävien lumileopardien elämään voi kurkistaa Lumileopardin mailla -näyttelyssä valokuvien kautta. Nähtävillä on myös lumileopardeja kuvanneen ranskalaisen Frédéric Larreyn kuvausmatkasta kertova dokumenttielokuva. Näyttelyn kuvia on esillä myös ulkona Haltian luontokeskuksen kupeessa sijaitsevalla tapahtumakentällä.

Lintunaapurini-näyttelyssä puolestaan voi katsella Karoliina Pertamon lasten lintukirjan kuvituksia. Esillä on myös Filippa Loikkasen aidoilta linnuilta näyttäviä villalintuja.

Haltian tapahtumakentällä voi talvilomaviikolla 8 osallistua myös omatoimiseen tai Stadin ammattiopiston opiskelijoiden ohjaamaan maksuttomaan toimintaan, joka sisältää lumileopardeihin liittyviä puuharasteja.

Ohjatut puuharastit ovat avoinna jo lauantaina 15. helmikuuta kello 11–15 ja sunnuntaina 16. helmikuuta kello 11–16. Talvilomaviikolla 8 rastit ovat auki maanantaista sunnuntaihin kello 11–16. Rasteille kannattaa sonnustautua ulkoiluvarustein.

Aivan Haltian pihapiiristä pääsee myös ulkoilureiteille, joita pitkin voi tehdä lyhyemmän tai pidemmän kävelyretken luonnossa. Haltian läheltä alkavien rengasreittien pituudet vaihtelevat 200 metristä kahteen kilometriin, joten ne sopivat myös perheen pienemmille ulkoilijoille.

Ulkoilijat ja retkeilijät voivat myös käyttää Haltian tapahtumakentän kotaa ja nuotiopaikkaa evästelyyn talvilomien aikana kello 10–17. Nuotiopaikalle on syytä ottaa mukaan omat eväät ja tulentekovälineet.

– Kotaan saa meiltä puut, kertoo Haltian markkinointipäällikkö Katja Määttä

Nuuksion kansallispuiston puolella hieman etäämmällä Haltiasta on niin ikään evästelyyn sopivia paikkoja. Nuotioeväitä voi nautiskella koko perheen voimin esimerkiksi Mustalammella, jonne pääsee Haukkalammelta lähteviä patikkareittejä pitkin.

– Mustalammen rannalla olevat kaksi tulipaikkaa toimivat samaan tapaan kuin kotakin eli puuta löytyy, mutta tulentekovälineet ja eväät pitää olla itsellä mukana, Määttä opastaa.

Koko perheen retkikohteeksi sopii myös reilun kilometrin päässä Haltiasta sijaitseva Nuuksion poropuisto, jossa voi ruokkia poroja ja seurailla niiden touhuja. Poropuisto on talvilomaviikolla 8 avoinna yleisölle keskiviikkona, lauantaina ja sunnuntaina kello 12–15.

Puistossa on kuusi poroa ja sinne kuljetaan parkkipaikalta pitkospuita pitkin.

Poropuisto on maksullinen. Sisäänpääsymaksu sisältää poroille syötettäväksi tarkoitettua jäkälää, lämpimän juoman ja pienen makean purtavan kodan nuotiolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 5. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.