Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ei kikkailua ihmedieeteillä vaan arjen valintoja – näillä vinkeillä ehdit vielä pudottaa painoa 5–10 kiloa ennen kesää

Alkuvuosi innostaa uusille, terveellisemmille elämäntavoille. Tavoitteena on yleensä painonpudotus, mieluiten nopea sellainen.

Nälkäkuurista seuraa harvemmin mitään hyvää. Harva jaksaa ylläpitää sitä kuukautta kauempaa.

Tuusulalainen ravintovalmentaja Ira Luostarinen suosittelee vain kilpaurheilijoille äärimmäistä, yli kymmenen kilon pikaista painonpudotusta.

– Sen sijaan puoli kiloa viikossa on mahdollista pudottaa ilman nälkää ja ärtymystä. Jos laihduttajan tavoitteena on pudottaa 5–10 kiloa ennen tulevaa kesää, siihen on vielä mahdollisuuksia, hän sanoo.

Kolmen lapsen äiti kiinnostui ruuan terveellisyydestä esikoisen syntymän jälkeen 12 vuotta sitten.

– Kiinnostuin nimenomaan perheen hyvinvointia ja liikunnallisia tavoitteita tukevasta ruuasta. Miehelläni on kilpaurheilutaustaa, joten ruoka on perheessämme isossa osassa, hän kertoo.

Hän painiskeli itsekin aiemmin paino-ongelmien kanssa.

– Jokaisesta virheestä olen oppinut jotakin. Halusin jakaa tietoani muillekin. Siksi kävin ravintovalmentajakurssin ja opiskelen nykyisin ravitsemustiedettä avoimessa yliopistossa, hän kertoo.

Lähellä sydäntä ovat varsinkin lapsiperheiden ruokailutottumukset ja vanhempien jaksaminen ruuhkavuosien keskellä.

– Terveellinen ruokavalio antaa energiaa jaksaa kotona sekä työelämässä. Terveellisesti syöminen ei vaadi hellan äärellä tuntikausia seisomista päivittäin. Omat arvot tulee selvittää ja tehdä niiden mukaisia valintoja arjessa, hän tähdentää.

Ravintovalmentaja saa laihduttamisen kuulostamaan suorastaan helpolta.

– Paino putoaa, kun syö säännöllisesti ja tekee terveellisiä valintoja. Kyse on matematiikasta, vaikka en yleensä puhukaan kaloreista asiakkaiden kanssa.

Puolen kilon viikkovauhti tarkoittaa karkeasti sanottuna sitä, että joka päivä syö 500 kaloria totuttua vähemmän. Se toteutuu, kun vaihtaa päivittäin syödyn reilunkokoisen kahvipullan omenaan tai puolikkaan suklaalevyn banaaniin.

Luostarinen kuulee selityksiä varsinkin epäsäännölliselle ruokarytmille. Aamuisin ei maistu mikään ja töissä ei voi lämmittää eväitä. Moni puurtaakin työpäivän aamusta iltaan napostelemalla.

– Syö aamulla edes yksi banaani, vaikka ei maistuisi. Muutaman viikon päästä huomaat, että keho viestii aamuisin nälkää. Sen jälkeen on hyvä totutella vatsa aamupuuroon ja sen päällä marjoihin.

Säännölliseen ateriarytmiin kuuluvat myös lounas, välipala, päivällinen ja iltapala.

– Jos laiminlyö aamiaisen ja lounaan, ei päivälliseen voi millään mahduttaa kaikkia tarpeellisia vitamiineja, proteiineja, hiilihydraatteja, kuituja ja rasvoja.

Terveellisiin valintoihin kuuluvat tummat riisit ja makaronit, kasviperäiset öljyt, kasvikset, marjat, siemenet, pähkinät sekä kala, kana tai liha.

– Lautasmalli toimii edelleen. Puolet annoksesta on kasviksia, neljäsosa lihaa, kalaa tai kanaa ja loput perunaa, makaroneja tai riisiä. Laihtuminen voi alkaa jo siitä, että pienentää lautasen kokoa.

Luostarinen pitää netissä blogia, jossa hän muun muassa vertailee suklaamurojen, ketsupin ja ruisleivän sisältöjä. Harva tutustuu tuoteselosteisiin, vaikka niistä selviää monia oleellisia tietoja.

– Useimmissa muroissa on runsaasti sokeria ja rasvaa, mutta varsin vähän kuituja. Ketsupissa on puolestaan yllättävän paljon sokeria. Ruisleivät ovat yleensä aina hyvä valinta kuitupitoisuuden vuoksi.

Elintarvikkeiden ravintoainekoostumuksia voi vertailla esimerkiksi Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen Fineli-tietopankissa, johon on tallennettu yli 4 000 elintarvikkeen ravintosisältötiedot.