Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore tutkimus: Ikäihmisten rasvaprosentti laskee jo hyvin kevyestäkin liikunnasta

Hyvin kevytkin liikkuminen kohentaa iäkkäiden terveyttä, kertoo tuore tutkimus.

Uusi tutkimusmenetelmä osoitti, että jo hyvin matalatehoinen liikkuminen on yhteydessä alhaisempaan rasvaprosenttiin ja suurempaan kävelynopeuteen iäkkäillä, vähän liikkuvilla henkilöillä.

Kohonnut kävelynopeus näkyi sekä lyhyellä että pitkällä matkalla.

Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa mukana olleista 70–85 -vuotiaista tutkittavista ei liikkunut viikossa minuuttiakaan rivakkaa kävelyä vastaavalla teholla.

– Olimme yllättyneitä siitä, että jo erittäin matalatehoinen aktiivisuus, joka vastaa esimerkiksi kevyttä käveleskelyä ja kotitöissä puuhailua, oli yhteydessä sekä terveempään kehonkoostumukseen että nopeampaan kävelyvauhtiin, kommentoi yliopiston tiedotteessa tohtorikoulutettava Tiina Savikangas

Tutkimuksen mukaan millä tahansa intensiteetillä liikkuminen oli vähän liikkuvilla iäkkäillä yhteydessä alhaisempaan rasvaprosenttiin ja suurempaan kävelynopeuteen.

Liikkumisen intensiteettiä pystyttiin uuden menetelmän myötä tutkimaan aiempaa tarkemmin.

– Havaitsimme, että valtaosa valveillaoloajasta vietettiin paikallaan tai erittäin kevyessä liikkeessä. Reipasta liikkumista oli keskimäärin puoli tuntia päivässä, ja siitäkin suurin osa oli varsin kevyttä, Savikangas kertoo.

Kahdella kolmasosalla tutkittavista ei ollut viikon aikana yhtään minuuttia aktiivisuutta, joka vastasi kävelyä noin viiden kilometrin tuntivauhdilla.

Koska moni entuudestaan vähän liikkuva iäkäs ihminen ei välttämättä edes kykene harrastamaan reipasta liikuntaa, ovat tiedot kevyenkin liikkumisen yhteyksistä edullisempaan kehonkoostumukseen ja kävelyvauhtiin rohkaisevia, katsotaan Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan iäkkäitä tuleekin kannustaa lisäämään päiviinsä minkä tahansa tehoista liikkumista.