Tarja Okkonen kirjoitti runokokoelman äitinsä kuolemasta – julkkarit torstaina

Tarja Okkonen sai viime vuonna Nurmijärven taiteilija-apurahan runokokoelman kirjoittamiseen. Mikael Mäki

toimitus

Kirjailija Tarja Okkosen äiti kuoli marraskuussa 2018, siitä hänen tuoreen runokokoelmansa Äiti kuoli marraskuussa nimi.

– Kokoelman neljän osion runot ovat muotoutuneet ajatuksista ja tunteista, joita äidin kuolema synnytti, Okkonen kertoo.

Teos alkaa runolla Vanhat äidit kuolevat Runossa kuolema koetaan Okkosen mukaan luonnollisena, ja vanhoilla äideillä on kuollessaankin tärkeä tehtävä lastensa elämässä. Vanhat äidit kuolevat,/näyttävät esimerkkiä/ kuolemisesta

Kuolema on kipeä ja käsittämätön asia, mutta siitä voi Okkosen mukaan löytää myös kaunista ja lohduttavaa.

– Minulle oli tärkeää saada nähdä heti aamulla yöllä kuollut äitini. Runossa Laittaa ovi kiinni tunnelma kuoleman äärellä on kahtalainen, toisaalta läsnä on suru ja ahdistus, toisaalta hetken kauneus ja hellyyden tunteet kuollutta äitiä kohtaan.

Äidin tavaroiden ja vaatteiden siivoamista Okkonen piti lopullisuudessaan kylmäävänä, mutta konkreettinen tekeminen tuntui kuitenkin hyvältä.

– Tekemisen kautta sain otteen tapahtuneesta. Tilanteesta syntyi runo Takit, jossa todetaan olevan vaikeinta antaa pois äidin tutut takit.

Kun Okkonen kertoi äitinsä kuolemasta, useampi naisihminen sanoi hänelle tunteneensa äitinsä kuollessa itsensä hylätyksi.

– Koin näin myös itse muutamia päiviä tapahtuneen jälkeen. Kouraiseva hetki on sisällytetty runoon Kasvaisi hyvää hedelmää

Synkästä aiheestaan huolimatta Äiti kuoli marraskuussa (BoD 2020) on hänen mielestään kaunis ja valoisakin kirja.

– Kuolemasta me emme pääse eroon, joten meidän täytyy yrittää käsitellä sitä meille hieman helpommaksi.

Äiti kuoli marraskuussa -runokokoelman julkistamistilaisuus runoillassa Klaukkalan kirjastossa to 13.2. klo 18. Tilaisuudessa esiintyvät Tarja Okkosen lisäksi Kirsi Komulainen, Päivi Sihvola ja Jorma Hyvönen

Okkonen vetää Nurmijärven Opistossa Kirjoita omaelämäkerta -kurssin 27.2.–19.3.

Aiheeseen liittyvää

  1. ”Kertomalla voi purkaa lukkoja” – Tarja Okkonen uskoo vaikeista asioista puhumisen ja kirjoittamisen voimaan
    30.11.2018 6:30

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut