Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudenmaan Leipä täyttää 60 vuotta – lehti-ilmoitus toi yrityksen Klaukkalaan

Lehti-ilmoitus toi Uudenmaan Leivän Klaukkalaan

Uudenmaan Leivän perustamisesta tulee tänä keväänä kuluneeksi tasan 60 vuotta.

Merja Rajapuron vanhemmat, Hilkka ja Hugo "Hute" Villgren, avasivat ensimmäisen yhteisen leipomonsa Klaukkalaan huhtikuussa 1960.

– Verottajalle on aikoinaan ilmoitettu toiminnan alkaneen 4. päivä huhtikuuta, Rajapuro kertoo taustasta.

Villgrenien leipurin taival alkoi kuitenkin jo vuosia aiemmin. He työskentelivät 1950-luvulla Opelan leipomossa Lappeenrannassa leipurin ja kondiittorin opissa. Sen jälkeen pariskunta työskenteli Taavetin leipomossa ja Helsingissä sijainneessa Tavastian leipomossa.

– Sitten vanhemmillani syntyi unelma omasta leipomosta ja lehti-ilmoituksen perusteella he löysivät tämän paikan, Rajapuro kertoo.

Mitään yhteyttä perheellä ei tuolloin Klaukkalaan ollut.

– Vanhempani ajattelivat, että tämä olisi hyvä paikka, koska Nurmijärvellä ei tiettävästi silloin ollut muita leipomoita.

Uudenmaan Leipä on toiminut alusta asti samalla paikalla Klaukkalantien varressa.

Aikoinaan paikalla sijaitsi vanha koritehdas. Rajapuron tietojen mukaan koritehtaan toiminta loppui tuhopolttoyritykseen, jonka jälkeen pääkaupunkiseudulla asunut yrittäjä osti kiinteistön.

Villgrenit puolestaan vuokrasivat tilan kyseiseltä yrittäjältä.

– Hänellä oli suunnitelmana tehdä paikalle kaksikerroksisia asuntoja, mutta suunnitelma ei edennyt. Lopulta kiinteistö pakkohuutokaupattiin ja vanhempani ostivat sen.

Aluksi leipomoa pyöritettiin kolmen henkilön voimin. Mukana oli myös Hilkka Villgrenin sisko Anja Kanala.

– Anja oli tärkeässä osassa, koska hän teki alkuvaiheessa leivät löysään taikinaan silloisten leivontaoppien vastaisesti. Se oli valttikorttimme alussa.

Vuoden 1960 lopulla leipomo työllisti jo vajaat 10 henkeä. Tuotteita oli valikoimissa lähes sata. Isoa osaa näistä tuotteista tehdään edelleen.

– Muun muassa ruislimppua, reikäleipää, bostonkakkua, korvapuustia, berliininmunkkia, riisipiirakkaa, lihapiirakkaa, aleksanterinleivosta ja kinuskileivosta, Rajapuro luettelee.

Nykyään Uudenmaan Leipä työllistää vakituisesti 36 henkilöä.

60-vuotisen historiansa aikana Uudenmaan Leipä on laajentanut useita kertoja.

Ensimmäinen leipomolaajennus tehtiin vuonna 1963, toinen vuosina 1978–1979 Hugo Villgrenin tapaturmaisen kuoleman jälkeen.

– Sen jälkeen äiti jatkoi yksin leipomon pitämistä.

Sukupolvenvaihdos toteutettiin vuosina 1984­–1990, jolloin Timo ja Merja Rajapuro ottivat vetovastuun.

Vuonna 2005 valmistui iso tuotantotilojen laajennus, vuonna 2007 puolestaan uudistettiin myymälä-konditoria-kahvila sekä kabinetti.

Vuosien saatossa leipomoala on muuttunut paljon. Esimerkiksi leivän kulutus on vähentynyt merkittävästi. Samaan aikaan myös erikoisruokavalioiden osuus on kasvanut ja take away -tuotteiden kysyntä lisääntynyt.

– Nykyään meillä on oma tila gluteenittomalle leivonnalle. Uusia gluteenittomia tuotteita on myös tulossa valikoimiin, Reko Rajapuro paljastaa.

Vuosien vierimisestä huolimatta leipomossa tehdään yhä tuotteita käsin – aivan kuten 60 vuotta sitten.

– Esimerkiksi riisipiirakat rypytetään ja pitkot letitetään käsin, Merja Rajapuro kertoo.

Myös palveluun on haluttu kaikkina näinä vuosina panostaa.

– Vanhempani painottivat aina asiakkaiden ja henkilökunnan arvostamista. Se on meille edelleen tärkeää, Rajapuro kiteyttää.

Lue myös:Uudenmaan Leipä laajentaa entisestään – tarkoituksena avata myös uusia myymälöitä