Espoolaismies pelkää saaneensa korona-tartunnan Aasian-lennolla, järkyttyi Husin vastauksesta – "Lentokone oli täynnä pärskiviä ihmisiä"

Paljon matkustava espoolaismies sanoi, että lentokoneessa suurin osa ihmisistä vaikutti kipeiltä. Osalla matkustajista oli hengityssuoja. Hänellä sellaista ei kuitenkaan ollut. Kuvan lentokone ei liity tapaukseen. Kai Skyttä

Aapo Siippainen

44-vuotias espoolaismies pelkää altistuneensa koronavirukselle tammikuisella Aasian-matkalla. Miehen mukaan hänelle ilmaantuneet voimakkaat oireet viittaavat koronaviruksen aiheuttamaan keuhkokuumeeseen.

Miehen yllätykseksi Hus ei ottanut häntä kuitenkaan tarkempiin tutkimuksiin.

Espoolainen mies sanoo, että mahdollinen altistuminen tuli viime viikolla lentokoneessa, joka oli täynnä yskiviä ihmisiä.

– Lensin viime perjantaina Kambodžan pääkaupunki Phnom Penhistä Malesian Kuala Lumpuriin. Kuala Lumpurista matka jatkui kahdeksan tunnin lennolla Qatarin Dohaan. Altistuminen on tapahtunut tuolla lennolla, jos on tapahtunut, hän sanoo Helsingin Uutisille.

– Dohaan matkannut lentokone oli täynnä pärskiviä ihmisiä. Näkemieni passien perusteella useat heistä oli kiinalaisia. En ole koskaan nähnyt lentokoneessa niin paljon yskiviä ihmisiä. Matkustan noin kuusi kertaa vuodessa. Dohasta jatkoin Helsinkiin.

Seuraavan viikon tiistaina miehen vointi alkoi huonontua.

– Tiistaina nenä meni tukkoon ja keskiviikkona sain tunnin kestäneen yskäkohtauksen. En meinannut saada henkeä. Onneksi yskä rauhoittui.

Torstaina kunto romahti.

– Voimat lähtivät ja meinasin mennä nurin leipää leikatessa. Henki kulki huonosti. Liikkeelle lähtiessä läähätin kuin sika. Pää oli tukossa.

Torstai-iltana hän soitti Espoon terveysasemien keskitettyyn numeroon.

– Sairaanhoitaja suhtautui asiaani vakavasti. Hän kirjasi tiedot tarkasti ylös ja konsultoi lääkäriä.

Lääkärin vastaus järkytti HU:n haastattelemaa miestä.

–  Sairaanhoitaja soitti takaisin ja sanoi puhuneensa Husin infektiolääkärin kanssa.

Miehen mukaan sairaanhoitaja kysyi, olinko ollut Wuhanissa. Viime vuonna alkaneet koronatapaukset alkoivat Kiinan Wuhanista.

– Vastasin, että en ole ollut. Sain kuulla, että siinä tapauksessa minulla ei ole koronavirusta. Minun tulisi hoitaa oireita, kuten normaalia flunssaa. Eli lepoa, kuumaa juomaa ja panadolia. Olin pöyristynyt, mies sanoo.

Puolison kanssa asuva mies kertoo, että hän välttää tällä hetkellä kontaktia muihin ihmisiin.

– En ole voinut tavata nyt äitiäni ja poikaani. Olen vastuuntuntoinen ihminen.

Husista kerrotaan, ettei se kommentoi yksittäistapauksia. Hus ei kommentoi, millä perusteilla koronaepäilyksiä otetaan tarkempiin tutkimuksiin.

– Noudatamme THL:n ohjeistusta, Husin viestinnästä vastattiin.

THL:n verkkosivuilla kerrotaan, milloin tautiepäilyn kriteerit täyttyvät.

Kriteereitä ovat akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume, yskä ja/tai hengitysvaikeus ja/tai keuhkokuumeeseen viittaava löydös keuhkokuvassa. Lisäksi henkilön on täytynyt 14 vuorokauden sisällä joko oleskella Manner-Kiinassa (ei koske Hongkongia, Macaota eikä Taiwania) tai olla lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa.

THL:n mukaan paikallisen lääkärin tulee haastatella potilas ja arvioida kriteerien täyttyminen.

– Potilas ohjataan tutkimuksiin infektiolääkärin tapauskohtaisen harkinnan ja ohjeiden mukaan, THL:n sivuilla kerrotaan.

THL arvioi perjantaina, että riski sairastua Kiinassa on melko pieni ja Aasiassa pieni.

STT ja useat muut mediat kertoivat tänään, että Kastrupin lentoasema Kööpenhaminassa eristettiin Kiinasta matkustaneen naisen koronaviruspäilyn takia. Kiinalaisnaisen kone teki välilaskun Helsinki-Vantaalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sääksin alkukesän suositut saunaillat peruttu – "Seuraamme tilannetta"
 2. Nurmijärven uimarannat aukeavat – käyttäjiä suositellaan pitämään kahden metrin turvavälit
 3. Eppu Normaalin keikka Taaborilla perutaan – oli jo loppuunmyyty
 4. Eroselvitystä vaatineelta Maiju Tapiolinnalta runsaasti kritiikkiä Keusotelle – "Jos kyse olisi yksityisestä yrityksestä, niin olisi johto vaihtunut"
 5. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 6. Sääksin rantakahvila avautuu – tuhopolton vauriot korjattu
 7. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 8. Keusoten puhelinpalvelussa teknisiä ongelmia – palvelukatkoksia ja puheluiden ruuhkautumista
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Nurmijärven kirjastot avaavat 2,5 kuukauden tauon jälkeen – palvelevat läpi kesän
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 14. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.