Kutistuvatko kengätkin? Sekin käväisee mielessä, kun entiset kengät puristavat ja painavat. Kaupassa uusia kenkiä ei auta etsiä sieltä mistä aiemmin vaan numeroa isompien hyllystä.
Kyse voi olla jalan kasvamisesta ikääntymisen vuoksi, sillä jalan kudosrakenteet heikkenevät lievästi vuosien myötä.
– Muutokset ovat yksilöllisiä, mutta kyse on siitä, että jalan kaarirakennetta ylläpitävät nivelsiteet, lihakset ja luiden rakenne tuppaavat antamaan periksi ja jalkaterän pituus kasvaa, sanoo Metropolia-ammattikorkeakoulun jalkaterapian koulutuksen tutkintovastaava, lehtori Pekka Anttila
Kengännumero voi suurentua myös, jos painoa tulee paljon lisää. Moni nainen huomaa raskausaikana tai sen jälkeen, että vanhat kengät käyvät ahtaiksi.
Anttilan mukaan jalkaterän kasvu voi hyvinkin tarkoittaa useampaakin numeroa suurempia kenkiä.
– Kasvu on kuitenkin suhteellisen maltillista.
Mitä seuraa, jos pitää väkisin liian pieniä kenkiä? Hiertyminen ja kovettumien lisäksi riski vasaravarpaiden syntyyn voi kasvaa.
– Tutkimuksissa on saatu hieman ristiriitaista tietoa. On kuitenkin huomattu, että jos pitää pitkään liian pieniä jalkineita, riskinä on, että uloimmat varpaat eli iso- ja pikkuvarpaat lähtevät kääntymään kohti keskustaa, Anttila toteaa.
– Tällöin kyseessä on nimenomaan kengän leveyden ongelma.
Anttila muistuttaa, että oikean kengännumeron valinnassa kengän leveys on yhtä merkittävä tekijä kuin pituus.
– Eräissä tutkimuksissa on huomattu, että jopa 70 prosenttia ihmisistä käyttää liian pieniä jalkineita.
– Uusia kenkiä valitessa kannattaa huomioida niin sanottu käyntivara eli että kengän sisätila olisi noin sentin verran jalkatilaa pidempi. Jalan mitta kun muuttuu jo sillä, että nousemme istumasta seisomaan – joillakin enemmän, joillakin vähemmän. Jalka turpoaakin jonkin verran päivän mittaan.