Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläismies löi tiskiin rajun rätingin työmatkabussinsa myöhästelystä – "Vuodessa liki 30 tuntia odottelua"

Helsingistä Vantaalle kulkevan työmatkabussinsa 617 jatkuvaan myöhästelyyn kyllästynyt, Vantaalla töissä käyvä helsinkiläismies alkoi seurata bussin aikataulussa pysymistä. Hän piti 7.–31. tammikuuta tarkkaa tilastoa havainnoistaan, mies käyttää samaa aamulla kulkevaa vuoroa, johon nousee Käpylästä.

Helsingin Uutisten nähtäväksi saama kirjanpito koskee 19:ää linjan 617 vuoroa: kirjanpidon mukaan vuoroista kolme oli myöhässä 4–8 minuuttia, kuusi oli myöhässä 9–13 minuuttia, kaksi 14–18 minuuttia ja yksi vähintään 19 minuuttia. Aikataulun mukaan tulleita busseja oli seitsemän. Mies tilastoi aikataulussa pysymiseksi sen, jos bussi oli pysäkillä etuajassa kaksi minuuttia – myöhässä kolme minuuttia.

– Kyseisen bussivuoron matkustajilla, kuten itselläni, ei liene tarvetta poltella työaikasaldojaan/vapaa-aikaansa ja seisoskella pysäkeillä kymmeniä minuutteja joka viikko sen takia, ettette saa linjaa pysymään laatimassanne aikataulussa, mies harmittelee asiaa HSL:lle lähettämässään kirjelmässä.

Mies myös laskeskeli, että vuodessa häneltä tärväytyisi myöhässä olevan bussin odotteluun aikaa yhteensä liki 30 tuntia eli 3,7 työpäivän verran, huomioiden vapaapäivät ja lomat. Helsingin Uutiset uutisoi 25. tammikuuta, ettäHSL rankaisee bussiyhtiöitä nyt rahallisesti, jos bussilinja on myöhässä tai aikaisessa.

Linja 617 kulkee Hakaniemestä Helsinki-Vantaan lentoasemalle, se perustettiin nimenomaan työmatkalinjaksi Vantaan Veromiehen, Aviapoliksen ja lentoaseman suunnalla työskenteleville. Linjan reittiä muutettiin viime kesän lopulla, koska esimerkiksi suosittu bussilinja 621 lopetettiin

Tilaston nähnyt HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Jussi Saarinen selittää aikataulussa pysymättömyyden syyksi Hämeentien remontin.

– Linja 617, kuten muutkin Hämeentietä liikennöivät linjat ovat olleet vuodenvaihteen molemmin puolin vaikeuksissa aikataulussa pysymisen suhteen. Hämeentien remontti on aiheuttanut harmillisen mittavaa hajontaa bussien ajoaikoihin, molempiin suuntiin, Saarinen toteaa.

Hän pahoittelee, aidosti, matkustajille aiheutuvaa haittaa. Ratkaisu ongelmaan ei Saarisen mukaan olisi sekään, että linjalle tehtäisiin nykyisen tilanteen mukaiset ajoajat ja uudet aikataulut.

– On suuri riski, että linja kulkee sen jälkeen reilusti etuajassa työmaan aiheuttamien ongelmien helpottaessa, Saarinen jatkaa.

– Tilanne on hankala kaikille. Muuttuva työmaa ja vaihtelevat liikenneolosuhteet ovat aiheuttaneet erityisesti ruuhka-aikoina mittavia myöhästymisiä, kuten raportistakin näkyy.

Tilanne on Saarisen mukaan helmikuussa kuitenkin jo onneksi parempi kuin vaikkapa joulun tienoilla, vaikka häiriöitä esiintyy hänen mukaansa edelleen. Hänen mukaansa haaste ongelmaan puuttumisessa on se, että tilanne elää Hämeentien työmaan eri vaiheiden mukaan ja vaihtelee. Linja 617 on pyritty rakentamaan niin, että se kestäisi jonkinlaisia viivästyksiä ja auto ehtisi seuraavaan lähtöön vaikka matka hieman viivästyisikin Hämeentiellä.

– Mutta mikäli liikenne ruuhkautuu niin, että linja saapuu esimerkiksi yli 10 minuuttia myöhässä Hakaniemeen ja suuntaa takaisin Hämeentielle jonottelemaan lisää, on selvää että kiertokin sekoittuu ja ongelma kertautuu.

Hämeentien remontin on tarkoitus valmistua tämän vuoden lopulla. Raitiolinjojen 1 ja 8 on tarkoitus kulkea Kurvin kautta jo keväästä alkaen, raitiolinjat 6 ja 7 kulkevat Hakaniemen ja Sörnäisten välisen osuuden vielä kevään jälkeenkin Helsinginkadun ja Karhupuiston kautta.