Valoteos kiinnostaa ohikulkijoita – ei tarkoitettu selfiekuvauspaikaksi

Sosiaaliseen mediaan on ilmestynyt tämän viikon aikana useita kuvia Helsinki–Tampere-moottoritien varrella sijaitsevasta Nurmijärven Kirkonkylän risteyssillasta ja sitä komistavasta Veljesten valo -valotaideteoksesta.

Valoteos on houkuttanut tavallisia kuntalaisia paikan päälle kuvaamaan teosta ja kuvauttamaan itseään sen edessä, vaikka se ei ole ollut kunnan tarkoitus.

Seitsemän veljeksen 150-vuotisjuhlavuoden projektityöntekijä Janne Raudaskosken mukaan teos on suunniteltu nimeomaan moottoritien matkustajille nähtäväksi.

– Liittymissä, liikenneympyröissä ja isojen teiden varsilla voi nähdä taideteoksia ja valaisuja sekä Suomessa että maailmalla. Esimerkiksi Tuusulanväylällä oli useiden vuosien ajan esillä kiinteästi sijoitettu Valoviiri-teos ilahduttamassa ohikulkevaa liikennettä.

– Teiden varsille sijoitetut teokset ja valaisut, niin sanottu tietaide tai ympäristötaide, on tarkoitettu ohi ajavalle liikenteelle. Niitä ei ole useinkaan tarkoitus mennä katsomaan jalan. Tämä koskee myös Nurmijärven risteyssillan valaisua, Raudaskoski muistuttaa.

Nurmijärven risteyssilta on myös haasteellinen paikka yleisölle, että lähialueella ei ole parkkipaikkaa eikä turvallista kävelypaikkaa. Teoksen katselijat ovat parkkeeranneet autoja tienvarteen ja joutuvat pomppimaan nelikaistaisen tien yli teoksen luo suunnatessaan. Haastetta lisää se, että valoteosta on käyty katsomassa erityisesti pimeällä ja maasto on epätasaista.

Raudaskosken mukaan teos on kuitenkin haluttu sijoittaa juuri tuohon kohtaan.

– Nurmijärven risteyssillan valaisu tekee Seitsemän veljeksen juhlavuotta valtakunnallisesti tunnetuksi. Valot on sijoitettu paikkaan, josta tie risteää Aleksis Kiven syntymäkodille. Sillan valot kertovat ohi ajaville ihmisille, että tässä on Nurmijärvi, Aleksis Kiven syntymäkunta.

– Ihmisten on kuitenkin hyvä muistaa, että moottoritielle ei saa mennä jalan eikä polkupyörällä. Risteyssillan valaisu on tarkoitettu ohikulkevan autoliikenteen nähtäväksi. Se kuuluu tämänkaltaisten valaisujen perusluonteeseen, Raudaskoski painottaa.

Samalla hän muistuttaa, että siltaa voi katsella turvallisesti ja kuunnella myös valoja ohjaavaa ääniraitaa internetissä osoitteessa www.seitsemanveljesta150.fi.

– Ammattikuvaajan sillasta ottamista kuvista on tarkoitus järjestää myöhemmin näyttely Nurmijärvellä.

Veljesten valo

Veljesten valo -niminen valoteos on esillä sunnuntaista 2. helmikuuta sunnuntaihin 9. helmikuuta asti.

Valoteos elää Aleksis Kiven kielen mukaan.

Valoja ohjaava ääniraita ja videokuva teoksesta on kuultavissa ja nähtävissä osoitteessa www.seitsemanveljesta150.fi.

Teoksen tilaajana on Nurmijärven kunta. Toteutuksesta vastaavat Sun Effects Oy ja Electro Waves Oy.

Valoteoksen toteuttamisen mahdollistavat kunnan lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Nurmijärven Sähkö.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut